dinsdag 17 januari 2017

Herinnert U zich deze nog? #99

EARTHA KITT
"WHERE IS MY MAN"
1983
Aantal weken: 7
Hoogste positie: 22


Vandaag is het de 90e geboortedag van de legendarische Eartha Kitt, helaas is ze 9 jaar geleden overleden. Vandaag is het ook de eerste officiële 'Eartha Kitt Day' in South Carolina waar Eartha in 1927 werd geboren. Haar moeder werkte op een katoenplantage en haar vader heeft ze nooit gekend, maar was naar alle waarschijnlijkheid de zoon van de blanke eigenaar van de plantage en wordt aangenomen dat haar moeder Annie van haar zwanger raakte door een verkrachting. Ooit heb ik al eens een uitgebreide blog geschreven over Eartha die kun je hier lezen. 

Ik leerde Eartha kennen door bovenstaande hit, ze was toen al 56 jaar en maakte deze single met de schrijvers en producers van o.a. Village People en Ritchie Family. Eartha die in de vroege jaren 50 met haar zangcarrière begon, wilde de jeugd met haar laten kennismaken en dat lukte, ze kreeg een hele nieuwe generatie fans erbij. Naast zingen acteerde ze, speelde ze in het theater en sprak ze tekenfilms is. En bovenal was ze iemand die haar hele leven zeer sociaal bewogen was en altijd voor de zwakkeren in de samenleving opkwam. 

Na deze single kwam er een album met disco nummers en daarna nog één, en toen pakte ze haar oorspronkelijke repertoire weer op van jazz, vaudeville en cabaretnummers. Doordat zij zich aan de jeugd van de jaren 80 presenteerde met haar disconummers, ben ik, en misschien anderen ook wel, me verder gaan verdiepen in haar oudere repertoire en had ze in mij ook een bewonderaar erbij. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten