donderdag 26 januari 2017

Herinnert U zich deze nog? #100

JOEY DYSER
"100 YEARS"
1975
Aantal weken: 11
Hoogste positie: 1


De honderdste 'Herinnert U zich deze nog?': Joey Dyser met "100 Years", pun intended, maar bovenal gekozen omdat het een schitterend nummer is, die eigenlijk door allerlei toevalligheden is ontstaan. Josje Duister, zoals haar echt naam luidt, heeft nooit het idee gehad om zangeres te worden. In de jaren 60 zong ze wel eens op jeugdsociëteiten, maar daar bleef het bij. Ze werkte als kinderboeken recensente 

Ze kocht in 1973 een gitaar en schreef "100 Years". Een buurman van haar wilde zijn geluidsapparatuur testen en vroeg haar of ze een liedje wilde zingen, ze zong haar zelf geschreven liedje op een cassettebandje die vervolgens in de la verdween. Lang verhaal kort, een vriend kwam op visite met iemand die platenproducent was, en het bandje kwam uit de la. De platenproducent vroeg of ie het mee mocht nemen, dat mocht. 

Na een paar weken werd ze uitgenodigd om naar de studio te komen om "100 Years" in te zingen, ze nam voor de gelegenheid de artiestennaam Joey Dyser aan. Het bleek een schot in de roos de single stond snel op de eerste plaats van de hitparade, zowel in Nederland als in België. Onder de titel "Was Ist Denn Bloss Gescheh'n" werd de single ook in Duitsland uitgebracht en deed het daar goed. De platenmaatschappij wilde nu een heel album, dat zag Josje in eerste instantie niet zo zitten, ze hoefde niet zo nodig zangeres te zijn, maar ging uiteindelijk toch overstag. De titel was "Who's A Full Time Saint?" en er kwam een tweede single die in de tipparade bleef steken en een derde die helemaal niets deed. 

Josje ging net zo snel als ze opgekomen was weer de anonimiteit in om in 1977 totaal onverwacht met de single "Paul" te komen, maar ook die flopte. Daarna heeft Josje nooit meer iets op muzikaal gebied gedaan, ze ging zich aan haar gezin wijden en werken in een galerie in Amsterdam. 

In 2001 was er een aflevering aan Josje's hit gewijd in het fantastisch leuke programma "Single Luck", waarin iedere week een andere artiest uit binnen- of buitenland over zijn, haar of hun 'one hit wonder' spraken. Josje had nooit zangeres willen worden, maar ik ben blij dat ze het toch heeft gedaan, want dit "100 Years" is een pareltje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten