dinsdag 14 februari 2017

Crowdfunding Conny

Mensen die mij kennen weten dat ik kunst en cultuur een warm hart toe draag, en een speciaal plekje heeft bij mij de Nederlandstalige lichte muziek van, grofweg, de jaren 60 t/m de jaren 80. Nu komt er binnenkort na jarenlang gelobby en voorbereidingen in april de cd-box uit met het complete oeuvre van de in 2002 veel te vroeg overleden zangeres Conny Vandenbos. Initiatiefnemer is Marc Bijlsma, en hij is er jaren geleden al mee begonnen, en het was ooit al bijna eens zover, maar omdat Conny's werk door verschillende platenmaatschappijen is uitgebracht was het moeilijk om alle licenties te krijgen. Maar nu staan dan toch alle neuzen dezelfde kant op, en kan het zomaar gebeuren dat de box met meer dan 300 liedjes 15 jaar na haar overlijden, in het jaar dat ze 80 zou zijn geworden gaat verschijnen.

Wie Conny alleen maar kent van haar hits als "Roosje M'n Roosje", "Sjakie Van De Hoek" en "Ome Arie" mist een hoop en zal versteld staan van haar omvangrijke en prachtige oeuvre, stuk voor stuk pareltjes, zowel muzikaal als tekstueel. In 1961 kwam haar eerste single uit, en in 1965 mocht ze Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met ""T Is Genoeg". Een jaar later komt haar eerste grote hit "Ik Ben Gelukkig Zonder Jou". In haar liedjes uit die tijd bezingt Conny de sterke enigszins getergde onafhankelijke vrouw, en daar wilde ze wel eens vanaf. Er begint een zoektocht naar welke richting ze dan op wil gaan en in 1973 is daar dan de hit "Roosje M'n Roosje", Conny lijkt haar plek gevonden te hebben met het betere Nederlandse luisterlied. Haar albums in de jaren 70 verkopen goed. In 1980 komt er een album uit waarop Conny Nederlandse vertalingen zingt van haar grote idool Janis Ian, die vindt dat zo leuk dat ze een duet met Conny opneemt "Don't Leave Tonight". Tot in de jaren 90 blijven er met enige regelmaat albums van Conny uitkomen. Op 30 september 2001 viert Conny haar 40 jarig artiestenjubileum met een concert in het Kurhaus in Scheveningen. Ze zit vol plannen maar helaas overlijdt ze na een kort ziekbed op 7 april 2002. Conny mocht slechts 65 jaar worden.

Maar nu komt er dan de cd-box, er is een crowdfundactie van start gegaan, hier kun je er alles over lezen. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat ik daar al aan gedoneerd heb, en ik hoop daardoor de box dan ook in april te mogen ontvangen. Eerder heb ik al aan zo'n actie meegedaan voor de cd-box van "Oebele" en die is mede door een crowdfundactie dan ook uitgebracht. Het oeuvre van een zangeres als Conny Vandenbos behoort tot ons nationale culturele erfgoed en moet voor het nageslacht bewaard blijven, vind ik. Vind jij die dit leest dat ook, doneer aan de crowdfundactie en wees een klein onderdeel van het behoud van ons culturele erfgoed. Het kan al vanaf €10,-, maar alles staat te lezen als je op deze link klikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten