zaterdag 18 februari 2017

In Memoriam: Dick Bruna

In mijn ruim 30 jarige loopbaan in de boekenbranche was er, vanaf de eerste dag dat ik er binnenstapte tot de laatste dag, geen enkele auteur zo alom en constant aanwezig met zijn boeken als Dick Bruna. Dick was de zoon van Abs Bruna, van de uitgeverij en neef van Henk Bruna, van de winkels. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden en uitgever zou worden, net zoals zijn opa en overgrootvader. Maar Dick had daar niet zo'n trek in, hij wilde tekenen. Zijn vader vond het goed en hij mocht boekomslagen ontwerpen van de boeken die uitgeverij Bruna uitgaf. Tussen 1952 en 1972 ontwierp hij er zo'n 1800, o.a. voor de Zwarte Beertjes-reeks met titels van Havank (De Schaduw), Simenon (Maigret) en Fleming (James Bond). Daarnaast ontwierp hij heel veel affiches voor de uitgeverij, maar ook voor andere instellingen.

Zijn eerste kinderboek kwam in 1953 uit "De Appel", en in 1955 kwam het eerste boekje uit van "Nijntje" het konijntje wat zo simpel getekend lijkt, met gebruik van primaire kleuren. Die boekjes veroverden de wereld. Er zijn 30 boekjes over Nijntje verschenen en vertaald in meer dan 50 talen. In het verleden werden voor het buitenland verschillende namen gebruikt voor Nijntje, maar uiteindelijk werd Nijntje voor het buitenland Miffy. Naast de gewone vierkante boekjes verschenen ze ook als badboekjes, knisperboekjes, blokboekjes, reuzeboeken, etc. Ook kwam er een ongelofelijke merchandising op gang die vanzelfsprekend ook weer over de hele wereld werd verkocht.

Daarnaast is er in de geboortestad van Dick, Utrecht, een Nijntje museum (voorheen Dick Bruna huis), zijn er musicals gemaakt over Nijntje en een film. Dick heeft tot 2011 dagelijks gewerkt in zijn atelier in de binnenstad van Utrecht. Dick trouwde in 1953 en heeft samen met zijn vrouw 3 kinderen. Hij is 89 jaar geworden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten