woensdag 1 februari 2017

Sans G3ne

Door alles wat er in de wereld gebeurd zou men het bijna vergeten, maar als God het wil dan zullen op 9, 11 en 13 mei de voorrondes en de finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in het altijd gezellige Kiev in Oekraïne. Dit omdat dat land totaal onverwacht met het vreselijke lied "1944" van Jamala vorig jaar het festival won. Sans gêne was het een politiek geladen lied wat met veel geweeklaag ten gehore werd gebracht over de deportatie van 240.000 Krim-Tartaren naar Centraal Azië door Stalin in 1944. Het jarenlange gerucht dat er politiek gestemd werd op het festival werd hiermee bevestigd. Het lied was niet om aan te horen, is ook nergens een hit geworden, maar het was een lange neus naar Rusland vanwege de annexatie van de Krim in 2014.

Ik ben erg voor zaken benoemen, maar moet dat tijdens een liedjeswedstrijd? Maar goed, nieuwe rondes nieuwe kansen. Er zijn al landen die een lied hebben uitgezocht waarmee ze zich dit jaar graag vertegenwoordigd zien: Albanië, Finland, Georgië, Montenegro, Verenigd Koninkrijk en Wit-Rusland. Ik heb ze nog niet gehoord, ik ga me er pas zo tegen mei in verdiepen. Gisteren is bekend geworden in welke halve finale en in welke helft de landen gaan aantreden. Nederland zal in de eerste helft van de tweede halve finale aantreden. Ook is er ieder jaar een verbroederend en verbindend thema, dit jaar is dat: 'Celebrate Diversity'. Een songfestivalweek lang zal dat zeker moeten lukken.

Met welk liedje Nederland gaat zal begin maart bekend worden gemaakt. Wel weten we al wie ons land gaat vertegenwoordigen, daar werd na mei 2016 door diverse TROS-coryfeeën met Jan Smit voorop sans gêne te pas en te onpas opzichtig naar gehint, zodat het niet echt een verrassing was toen het in het najaar van 2016 bekend werd dat zij ook daadwerkelijk gingen. Het zijn de drie zusjes Vol die onder de opmerkelijke naam O'G3NE (in hoofdletters geschreven!) al enige tijd opereren. Hun belangrijkste wapenfeit is dat ze goed driestemmig kunnen zingen en dat dan ook veelvuldig doen. Daarnaast deden ze in 2007 voor Nederland mee aan het Junior Eurovisie Songfestival, en in 2014 wonnen ze "The Voice Of Holland". Aan ervaring met zangcompetitiewedstrijden dus geen gebrek.
Hun vader schrijft alle liedjes, en gisteren werd bekend dat ze een liedje hebben uitgezocht wat naar alle waarschijnlijkheid wederom door die vader is geschreven. Begin maart weten we meer.Geen opmerkingen:

Een reactie posten