zondag 5 februari 2017

Meer gouden jaren

De cd-serie "The Golden Years Of Dutch Pop Music" is nog lang niet aan z'n eind. Onlangs zijn er weer 4 delen uitgeven die ik meteen heb aangeschaft. Het zijn dubbel-cd's opgebouwd volgens een vast principe: Alle a en b kantjes van singles en als dat geen twee cd's vult, staan er albumstukken, uitstapjes onder een andere naam of solowerk van bandleden op. De nadruk ligt op popmuziek van Nederlands fabricaat vanaf de jaren 60 tot halverwege de jaren 80.

De vier delen die pas zijn uitgekomen zijn van Bojoura, Bolland & Bolland, Greenfield & Cook en Unit Gloria. Het zal geen verrassing zijn dat de eerste drie artiesten hun roots in mijn geboortestad Den Haag hebben liggen, daar kwamen in die tijd ongelofelijk veel zangers, zangeressen en bands vandaan. Bojoura is ontdekt door George Kooymans van de Golden Earring, hij had samen met bandlid Frans Krassenberg zangles bij Bojoura's moeder. Haar eerste single wordt door George en Golden Earring collega Rinus Gerritsen geschreven. Bojoura heeft met flinke tussenpozen tussen 1967 en 1979 platen opgenomen. De dubbel cd in deze serie omvat haar hele oeuvre.

De broers Rob en Ferdi Bolland zijn nog maar 16 en 17 jaar oud als ze met het door henzelf geschreven "Summer Of '71" debuteren. Op zo'n jonge leeftijd al zo'n nummer schrijven beloofde veel goeds voor de toekomst. Op deze dubbel-cd is heel duidelijk de progressie te horen in hun muziek, alle singles van 1972 t/m 1984 staan erop. Naast hun eigen muziek hebben ze met veel succes voor grote internationale artiesten muziek geschreven. Ze maakten eigenhandig van Falco Oostenrijks eerste internationale popster. Schreven net zo makkelijk voor Status Quo en Colin Blunstone als voor de Britse pin-up zangeres Samantha Fox die tot hun grote hilariteit haar nummers zin voor zin inzong. De wegen van de broers zijn gescheiden en niets wijst er op dat ze ooit samen nog iets zullen ondernemen.

De Nederlandse Simon & Garfunkel werden ze genoemd, Rink Groenveld en Peter Kok die als Greenfield & Cook een compact oeuvre bij elkaar zongen, alles is verzameld op deze dubbel-cd. Het duo bestaat van 1970 tot 1974, dan gaan ze ieder solo verder, ook die nummers zijn hierin opgenomen. Bijzonder is dat er ook vier nieuwe nummers van Peter Cook op staan.

De groep Unit Gloria komt uit Utrecht, en brengt de eerste twee jaar hun platen uit onder de naam Gloria. In 1970 wordt "The Last Seven Days" een internationale hit, en wordt het Unit Gloria omdat men in het buitenland denkt met een meisje van doen te hebben. De zanger van de band Bob Leverman neemt onder de artiestennaam Robert Long ook solosingles op en voor even is de bandnaam dan Robert Long & Unit Gloria. Robert heeft ambitie om solo en in het Nederlands te gaan zingen. Bonnie St. Claire zal zijn plaats innemen. Het wordt een warme overdracht in 1973 delen ze bijna een jaar lang samen het podium met de band, waarna Robert opstapt. De band gaat door onder de naam Bonnie St. Claire & Unit Gloria. Ook hun muziek veranderd drastisch. Met Robert maakten ze zwaar georkestreerde pastorale pop en met Bonnie wierpen ze zich op het toen zeer populaire glamrock. Als Bonnie na twee jaar haar solocarrière weer gaat hervatten, deze keer net als Robert in het Nederlands, stopt de band kort daarna definitief.

Leuk is ook om te constateren dat op een aantal nummers van al deze cd's het onmiskenbare geluid van Patricia Paay te horen is, die in die tijd één van Nederlands meest gevraagde backingvocalistes was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten