maandag 27 februari 2017

In Memoriam: Henk Elsink

Er zullen veel mensen zijn die geen idee (meer) hebben wie Henk Elsink was. Dat komt omdat hij in 1988 abrupt besloot om met zijn carrière als, zoals hij dat zelf noemde, 'amuseur', te stoppen en thrillers te gaan schrijven onder de naam Elsinck. Hij schreef er vijf tussen 1990 en 1995.

Als kind speelde hij al in revues, en op 21 jarige leeftijd in 1956 trad hij op bij Tom Manders in het revuecafé Saint-Germain-des Prés, werkte mee aan tv programma's en in het begin van de jaren 60 deed hij mee in het ABC-cabaret van Wim Kan. In 1963 werd hij eigenaar van restaurant 'De Koopermoolen' in Amsterdam, waar hij optrad met liedjes en conferences. Op de radio zond de VARA tussen 1963 en 1969 precies honderd afleveringen uit op de radio, getiteld "Vrij entree in de Koopermoolen". Daar ontving Henk talloze gasten van de tv- en theaterwereld waarmee hij ook duetten zong, o.a. Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard, Tonny Huurdeman en Ina van Faassen waren er ooit te gast. Na de honderdste uitzending bleef hij tot 1974 doorgaan met het restaurant.

Henk ging het theater in met onemanshows, hij maakte er negen. Sommige nummers uit die shows werden op single uitgebracht en kwamen in de hitparade te staan, waarvan "Harm Met De Harp" (1969) en "Johanna" (1973) zelfs in de top 10 kwamen. Hij noemde zich nadrukkelijk geen cabaretier, maar amuseur en zoals gezegd had hij er in 1988 opeens geen zin meer in. Hij kreeg altijd al kritiek van de 'linkse pers' omdat die het allemaal te oubollig en te traditioneel vonden. En daar waar André van Duin en Tineke Schouten met hun gedateerde shows nu nog steeds volle zalen trekken, hield Henk het echt voor gezien, hij verhuisde naar Mallorca en ging dus schrijven.

In 2005 kwam hij met zijn echtgenote weer in Nederland wonen en kwam er hetzelfde jaar een verzamelbox uit van zijn theaterwerk. In 2008 werd de ziekte van Alzheimer geconstateerd en de laatste jaren ging hij steeds meer achteruit en woonde in een verzorgingshuis. Henk is 81 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten