zaterdag 4 februari 2017

Humor en hoop

Het 'Welcome Trump in his own words'-filmpje van het programma "Zondag Met Lubach" is wereldwijd miljoenen keren bekeken. Het hilarische filmpje stelt Nederland voor aan Donald Trump, met een voice over van Greg Shapiro die een perfecte imitatie van de Amerikaanse president ten beste geeft. Het uiteindelijke doel in dit satirische filmpje is dat America vanzelfsprekend first is, maar dan toch graag The Netherlands second. Natuurlijk nemen ze naast Donald ook ons land met een korreltje zout. 

Dit filmpje is zoals bekend viral gegaan, en nu zijn er andere landen die zo'n zelfde filmpje hebben gemaakt: België, Denemarken. Duitsland, Litouwen, Portugal en Zwitserland stellen op dezelfde wijze hun land voor, en vinden Nederland daarin natuurlijk totaal niet ter zake doende, nee, zíj willen second zijn, behalve Litouwen die gunnen ons de tweede plaats en zelf willen ze best third wezen. Hier kun je alle filmpjes kijken. Geweldig is ook dat deze zes landen net als Nederland met zelfspot naar zichzelf kijken, en bij deze is ook het hardnekkige gerucht uit de wereld geholpen dat Duitsers geen humor hebben.

Ik heb het al eerder gezegd, humor is een sterk wapen, zeker tegen dictators en populisten omdat die zelf absoluut geen humor hebben, en al helemaal geen zelfspot. Ze nemen zichzelf zeer serieus, waarvan akte bij mensen als Recip Erdoğan, Geert Wilders en Donald Trump. Laten we toch vooral ook de humor van al die 'alternatieve feiten' in blijven zien, ook al blijft het natuurlijk doodeng, en zal er misschien een tijd komen dat ook wij zullen merken dat het leven zoals we tot nog toe hebben gekend tot het verleden zal gaan behoren, maar tot het zover is: trek het vooral in het belachelijke en lach er om, in het geval van Donald is dat niet zo heel moeilijk omdat eigenlijk alles wat die man en de mensen om hem heen zeggen al van zichzelf bol staat van stupiditeit. 

Naast al de grappen en grollen is er ook wat anders aan de gang. Er is wereldwijd een tegenbeweging, en wat ik al zolang roep, dat wij het gepeupel het op microniveau in het dagelijks leven moeten doen, zie je steeds meer. Kijk toch eens wat minister Lilianne Ploumen op gang heeft gebracht met het abortusfonds voor meisjes en vrouwen in de armste landen, waar Donald een streep door heeft gezet, ze krijgt er wereldwijd massale steun voor. Of dat prachtige 'All that we share'-filmpje uit Denemarken waar mensen uit hun hokjes komen waar ze door de maatschappij in worden gezet en ze veel meer met anderen gemeen hebben dan op het eerste oog lijkt. En hoe hartverwarmend was de solidariteitsactie bij de Essalammoskee in Rotterdam, naar aanleiding van de aanslag op de moskee in Quebec. Anders- en niet gelovigen vormden een menselijke ketting om de moskee heen. En zo zullen er nog vele initiatieven al zijn en nog volgen. Het geeft mij in ieder geval hoop. 


                                            All that we share.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten