maandag 11 juni 2018

ABC van levenskunst

Zoals bekend is de sportschool waar ik sport van Noes Fiolet ook een dansschool. Een gerenommeerde dansschool. Het hele jaar door zie ik ballerina's, ballerino's, hiphop en streetdance dansers, en wat dies meer zij voorbij gaan naar de danszalen. Twee keer per jaar is er een uitvoering, rond de kerst in de school zelf en aan het einde van het seizoen in het Isala Theater.

Noes had me uitgenodigd om afgelopen zaterdag één van de twee eindejaarsvoorstellingen bij te wonen in het theater. Ik koos voor de matinee voorstelling, omdat Vanessa, radiocollega en moeder van Elize die er al jaren danst, er dan ook zou zijn. Het was als regelmatige theaterbezoeker een bijzondere ervaring dat door het publiek alle theaterregels met voeten werden getreden, er werden foto- en filmopnames gemaakt veelal door oplichtende telefoontjes, terwijl er ook professionele opnames werden gemaakt die men later kan aanschaffen. Maar het is natuurlijk een andere voorstelling dan gebruikelijk, meer iets zoals de eindmusical van de basisschool. Met dit verschil dat hier wel op een bepaald niveau werd gedanst. Uitgangspunt was het boekje "ABC van levenskunst" van Monique Sajet waarin bij elke letter van het alfabet een gedachte, filosofie of boodschap staat, wat in de voorstelling is vertaald naar een dans.

Het was leuk om te zien dat iedereen van de school meedeed, van peuters tot pubers, van gracieus ballet op spitzen, tot stoere hip hop. Ik heb tevens kennisgemaakt met de muziek van het fenomeen Ronnie Flex, een rapper die ik niet kende maar op zijn gebied een vedette is, of hoe heet dat in die kringen, een 'baas' geloof ik. Bovendien woont het kind in Capelle aan den IJssel! Ik had geen idee. Ook de dochter van vroegere collega Debby deed aan de voorstelling mee. Het was geweldig om zoveel diversiteit te zien, niet alleen qua leeftijd maar ook kinderen en jonge mensen uit alle windstreken. Natuurlijk hadden ook de groep leerlingen met een beperking een aandeel in het geheel. Ik vind het fantastisch dat inclusiviteit voor deze groep mensen steeds meer een vanzelfsprekendheid is. Hoewel plezier voorop staat bij het dansen op de school, zie je natuurlijk wel talent bovenkomen, nu al in deze voorstelling. En de school van Noes heeft al aardig wat talent voortgebracht in al die jaren, die zijn uitgevlogen over de wereld.

Noes zelf geniet ook enige bekendheid. Hij heeft o.m. de choreografieën bij de hits van groepen als Champagne en Vulcano bedacht, bovendien was hij zelf met zijn dansgroep regelmatig in diverse Nederlandse tv programma's te zien. Wie in het bezit is van de dvd van Conny Vandenbos, kan hem zien dansen bij de 'Franse Medley' van een NCRV-show waarin naar eigen zeggen zijn verbeten blik komt omdat hij voor Benny Neyman moest tellen wiens timing enigszins te wensen overliet.

Het was een mooie, soms ontroerende, maar vooral vrolijke middag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten