woensdag 27 juni 2018

Toen was geluk ... #8

We horen het dagelijks in het nieuws, Nederland moet van het gas af. Er worden al gasloze nieuwbouwwoningen opgeleverd, maar ook de bestaande woningen zullen er aan moeten geloven. Gemeenten verdringen elkaar om de eerste te zijn die een al bestaande wijk gasvrij maken. En er is een hoop gekrakeel en gedoe over, want we willen wel een schoner milieu en we snappen dat die arme mensen in Groningen de aardbevingen beu zijn, maar het mag ons natuurlijk niks kosten.

Ach, hoe blij en verrukt waren we in 1959, Nederland was weder opgebouwd en er werd een gasbel ontdekt bij Slochteren. Vanaf 1963 werden er gasleidingen door heel Nederland gelegd, en in tien jaar tijd was driekwart van Nederland aangesloten op het aardgas. Er moest worden overgegaan van lokaal opgewekt stadsgas naar aardgas, en daar waren technische aanpassingen voor nodig, want de druk was hoger. Topdrukte voor de installateurs, want alle geisers, gasfornuizen e.d. moesten huis aan huis worden omgebouwd.

In mijn geboortestad Den Haag natuurlijk ook, maar daar was nog iets anders aan de hand. Want waar het hele land al op 220 volt zat met elektriciteit, bleef Den Haag lange tijd een buitenbeentje. Daar was nog een spanning van 120/125 volt. Dat heeft tot ver in de jaren vijftig geduurd. Alle elektrische apparaten, zoals stofzuigers, wasmachines tot aan scheerapparaten aan toe moesten worden omgebouwd. Ook dienden er andere gloeilampen te komen.

En nu staan we aan de vooravond van een vernieuwing op dit gebied, want het aardgas, destijds aangekondigd als 'in overweldigende hoeveelheden aanwezig' is na 55 jaar toe aan vervanging. Een megaoperatie, maar in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben de mensen de megaoperatie ook doorstaan. En een beter milieu begint bij jezelf.

Van stadsgas naar aardgas.

Ook Den Haag 220 volt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten