vrijdag 22 juni 2018

Neus op de feiten

Wanneer merk je dat je ouder aan het worden bent? Die eerste grijze haar die je ontdekt, waarvan je in eerste instantie denkt dat het pigment nog moet indalen? Dat je niet meer kunt opstaan of uit een auto kunt komen zonder geluid te maken? Dat je op zaterdagavond naar bed gaat op een tijdstip waarop je vroeger uit ging om de stad rood te kleuren? Ach, het is een natuurlijk proces, en het gaat stapsgewijs, gelukkig maar, stel je voor dat je nog kwiek en fit gaat slapen en de andere dag gerimpeld, stram en met kaal haar en een vetschort opstaat, dat het in één nacht bekeken is. Zo, vanaf nu ben je oud.

Nee, het is ónvermijdelijk maar het gaat gelukkig wel géleidelijk, zodat er een gewenning optreedt. Ik heb er zelf niet veel problemen mee, ik tel mijn zegeningen, hoe ouder je wordt hoe minder je hoeft en moet. Ik ben er wel senang onder, maar soms ben je zonder het te weten op een punt beland waarvan je denkt: 'Wat de neuk?', en word je met je neus op de feiten gedrukt.

Ik had gister zo'n moment, ik kreeg post op naam en adres, ik herhaal, op naam en adres van Schoonenberg. Schoonenberg! Dus niet een huis aan huis flyer, maar echt in een enveloppe aan mij gericht. Het was ook nog ondertekend met "Uw Schoonenberg audicien". Uw! Ik ben er nog nooit voor mezelf geweest. Ik kan een vlieg horen niezen. Het was een uitnodiging voor de APK van mijn gehoor. Ik wist niet dat het bestond, laat staan dat ik ervoor in aanmerking kwam. Maar er stond in te lezen dat het gehoorverlies geleidelijk gaat, net als het hele verouderingsproces dus. Zo langzaam, dat je een lange tijd niets merkt.

Mmh.....mijn oma van moeders kant, mijn moeder en ook mijn zus hebben allemaal te kampen (gehad) met doofheid, gehoorapparaten-nodig-doofheid welteverstaan (no pun intended). Hoewel ik me blijf afvragen hoe 'mijn' Schoonenberg aan m'n adres is gekomen, begrijp ik dat ik als beginnend bejaarde blijkbaar tot de doelgroep hoor om vrijwillig een gehoor-APK te ondergaan. En jawel mensen, ik neig ernaar om het te doen, vooral vanwege de doofheid die in de familie voorkomt. Ik hoop, en verwacht eigenlijk, dat ik niet met mijn oren op de feiten gedrukt zal worden en dat er geen (beginnende) doofheid geconstateerd zal worden. Laat de volgende keer gerust een speld vallen. Ik hoor 'm.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten