maandag 4 juni 2018

Einde van het seizoen

Afgelopen donderdag was "The Full Monty" de laatste theatervoorstelling van dit seizoen, maar de kaartjes voor seizoen 2018/2019 zijn alweer in huis. Als je vaak naar het theater gaat kom je met enige regelmaat dezelfde spelers tegen. Het is ook zo dat ik vanwege een bepaalde acteur of actrice, die me eerder heeft geraakt, besluit om een voorstelling te kiezen. Dat is bijvoorbeeld zo bij Ellen Pieters, deze vrouw heb ik gezien als Zangeres Zonder Naam, en vorig seizoen speelde ze een weergaloze Adèle Bloemendaal in de voorstelling "De Grote Drie". Als je op een geloofwaardige manier deze twee zeer uiteenlopende dames kunt neerzetten, dan kun je wel wat. In het aankomende theaterseizoen ga ik Ellen weer zien in het stuk "Late Lente".

Bij "De Grote Drie" maakte ik kennis met David van den Tempel die als Gabriël een verbindende rol speelde tussen de drie diva's. Vooral zijn prachtige uitvoering van het lied "De Seizoenen" ontroerde me en ik hoopte in de toekomst meer van hem te kunnen zien in het theater. Het was mede daarom dat ik kaartjes had besteld voor "The Full Monty", want daar speelde hij een rol in. Nou, meer van David dan in deze voorstelling zal er voorlopig niet meer te zien zijn, maar dit geheel terzijde. Grappig is dat ik zijn vriendin Julia Berendse afgelopen seizoen ook heb kunnen bewonderen, in de voorstelling over Liesbeth List, waarin ze de rol van Elisah speelde, de dochter van Liesbeth. Nederland mag dan op musicalgebied zijn deuntje meeblazen, maar het blijft toch een klein ons kent ons wereldje.

Het verhaal van "The Full Monty" mag na genoeg bekend zijn. Eerst was er de Britse film in 1997 en in 2000 is er een musical gemaakt gebaseerd op het filmverhaal over zes werkloze arbeiders die gaan strippen om geld te verdienen. In 2009 was er al een versie in Nederland, met o.a. Charly Luske, maar nu dus de versie met David en met voor mij weer een hernieuwde kennismaking met Juneoer Mers, die ik eerder al in "Hair" (de musical der musicals) had gezien en Brigitte Nijman die ik kende van een theatershow met Willeke Alberti.

Het is een vrolijk verhaal met veel humor, maar het gaat ook over steun en vriendschap, onzekerheid, emotie en (weer) opbloeiende liefde. De rollen zijn vrij dik aangezet, maar dat stoort in deze voorstelling niet. Brigitte Heitzer speelt een hilarische rol als Jeanette, de in tijgerprint geklede met veel blond haar op torenhoge hakken lopende Limburgse toetseniste, die de mannen helpt om audities te houden en ze verder ondersteunt in hun avontuur. "Mijn vader was er één van de Rekels. Van Corry. Totdat die kut ermee ophield" en dat in het Limburgs. De mannen sluit je stuk voor stuk in je hart. Berry (Joey Ferre) de gesjochte jongen die het allemaal zo goed bedoeld, maar voor wie het steeds verkeerd afloopt. Dave (Dennis Willekens) zijn omvangrijke vriend die mede daardoor steeds onzekerder wordt. Harold (Ad Knippels) hun voormalige baas die zelf ook is ontslagen maar dat niet tegen zijn verwende vrouw Vicky (Brigitte Nijman) durft te vertellen. Hengst (Juneoer Mers) is een prototype Surinaamse man met dito accent, maar is niet zo stoer als ie lijkt. De schattige intens verlegen Martin (Kick Spijkerman) woont nog bij zijn moeder maar die is ziek en overlijdt. Hij vindt dan heel organisch steun bij Erik (David van den Tempel) en meer dan dat.

In het begin van de voorstelling kregen we al een strippende Batman voorgeschoteld, met masker, maar door die uit duizenden herkenbare glimlach zag ik direct dat het David was. Zijn rol als Erik is erg leuk. Iemand die zich, in dit geval vrij letterlijk, enthousiast volop in het leven en het avontuur stort. Al met al een geweldig leuk avondje theater. En het strippen van de mannen waar vanzelfsprekend naartoe wordt gewerkt, is mooi in het verhaal ingepast en is nergens banaal, ver gezocht of iets dergelijks. Het zijn, zoals Berry het aangeeft, gewone mannen met lichamen die daarbij horen, die je in de kleedkamer van de sportschool ook ziet.

Mocht je door het lezen van dit blogje denken: 'Leuk! Daar wil ik ook heen!' Helaas, de voorstelling wordt niet meer gespeeld. Maar David en Ellen zijn samen met Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth vanaf 11 t/m 22 juli in reprise te zien met hun Musical Award winnende voorstelling "De Grote Drie". En die kan ik van harte met warmte aanbevelen.

Kick, David, Juneoer, Joey, Ad en Dennis.

Hilke Bierman, Julia Herfst, Brigitte Heitzer en Brigitte Nijman

"De Grote Drie" Frédérique Sluyterman van Loo, Ellen Pieters, Hanneke Drenth
en David van den Tempel die hun gewonnen award vasthoudt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten