donderdag 21 juni 2018

Toen was geluk ... #7

Voordat plastic zijn alomtegenwoordigde intrede in de Nederlandse huishoudens deed, waren gebruiksartikelen van ander materiaal gemaakt. Neem bijvoorbeeld kledinghangers die in de volksmond ook wel 'knaapjes' werden genoemd, wij zeiden er thuis trouwens 'stokjes' tegen. Waarschijnlijk omdat ze van hout waren.

Ik weet het niet zeker, want toen ik in het huisgezin arriveerde waren er al talloze stokjes, maar volgens mij kreeg je ze bij aankoop van kleding, omdat er meestal een winkel-, merk- of concernnaam op stond. Er waren, net als nu bij de plastic varianten, veel verschillende, voor dames- en heren kleding, broekenhangers, speciale hangers voor rokken of colberts. Voor kinderen waren ze ook en de gekleurde blauwe en roze kinderknaapjes hieronder kan ik me nog herinneren daar had mijn moeder ook enkele van.

In de jaren 60 en 70 waren de met skai beklede kledinghangers afgemaakt met koperkleurige studs erg populair. Ze waren verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Ik vind ze wel vrolijk, en eigenlijk leuker dan de plastieken die ik nu heb hangen. Dit is wel een dingetje wat vroeger toch wel beter was.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten