donderdag 7 juni 2018

Toen was geluk ... #5

Fidget spinners of Pokémon Go, rages voor de jeugd van nu waarvan mijn wenkbrauwen richting haargrens gaan. Onterecht natuurlijk, want ook in mijn jeugd waren er rages waarvan je nu, en zelfs toen al kon denken: Waarom? Één van die rages was ergens begin jaren 70: de klikklak-balletjes.

Ze waren er ineens, ik maakte er kennis mee op school, waar in het speelkwartier klasgenootjes er mee speelden. Twee hardplastic balletjes aan een koortje met een lipje of ring. Dat lipje moest je tussen duim en wijsvinger houden om zo de balletjes tegen elkaar te laten klikken. Geoefende spelers konden ze zowel onderhands als bovenhands laten klikken, maar.... het was wel heel belangrijk dat je in het ritme bleef, want als de balletjes elkaar misten, kwamen ze niet zachtzinnig tegen je polsen terecht, wat pijn en blauwe plekken veroorzaakte. Reden waarom ze ook wel 'polsenbrekers' werden genoemd.

Dat was één van de redenen dat ze op een bepaald ogenblik uit de handel zijn genomen. Het kon trouwens ook gebeuren dat zo'n balletje tijdens het spelen losraakte van het touwtje en met flinke vaart ergens heen schoot. Nee, echt veilig speelgoed was het niet.

In mijn beleving was het, waarschijnlijk mede veroorzaakt door het uit de handel nemen, maar een heel korte rage en zelf heb ik er niet aan meegedaan. Mijn coördinatie was en is niet van dien aard dat ik aanleg heb voor behendigheidsspelletjes. En bij het eens proberen met de klikklaks van een ander kwam dat duidelijk naar voren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten