donderdag 26 juli 2018

De zomer van 1976

Ja, dit wordt inderdaad weer een blogje over het weer, maar geen geklaag, slechts constaterend. Klagen over het weer, had ik al eerder geconcludeerd, heeft niet zoveel zin, het weer trekt zich er toch niets van aan. Het journaal opende er gisteren mee: "Veel ouderen denken terug aan die zinderende zomerhitte van 1976." En ja ook ik kan me die zomer nog goed herinneren, maar waarschijnlijk omdat ik toen kind was en ook omdat het inmiddels wel heel lang geleden is kan ik me niet zo voor me halen dat ik toen last had van de warmte. Misschien kon ik er toen ook beter tegen dan nu, of kinderen nemen überhaupt de dingen meer zoals ze komen.

Wij waren toen op vakantie in het Duitse Koblenz. Ik weet dat we naar een prachtig buitenzwembad zijn geweest, gelegen langs de Rijn, waar je verplicht een badmutsje op moest, daar ter plekke uitgereikt. Het leek nog het meest op zo'n oude dames regenkapje. Ook weet ik nog dat ik er een lieveheersbeestje heb gered uit het zwembadwater onder het goedkeurend oog van ein riesiger deutscher Mann, die halverwege het zwembadtrapje zich haastig weer op de kant spoedde omdat ik met een levensreddende operatie bezig was. We zijn ook wat avonden naar zo'n wijndorp geweest, hebben een boottocht over de Rijn gemaakt en ik heb zelfs in een kabelbaan gezeten, iets wat ik nu echt niet meer zal doen. Ook veel gewandeld in de mooie bosrijke omgeving, en bij één van die wandelingen weet ik nog wel dat ik erge dorst had. Van een hitteplan had nog nooit een mens gehoord, dus geen water of iets bij ons. Het is meer dat iedereen die die zomer heeft meegemaakt het heeft over 'die hete droge zomer van 1976' dan dat ik er zelf traumatische herinneringen aan heb. Als kind beleef je het natuurlijk ook allemaal anders.

Nu ben ik me er terdege van bewust dat het abnormaal heet is, maar gisteren op het journaal werd medegedeeld dat dit gewoon gaat worden en de prognose is dat het zelfs nog warmer gaat worden in komende jaren. Jottem! Zoals al eerder vermeld blijf ik zoveel mogelijk binnen. En sinds een paar dagen heb ik voor het eerst in de achttien jaar dat ik hier nu woon vanwege de warmte alle ramen en deuren  tegen elkaar opengezet zowel beneden als boven, daarbij de binnendeuren gebarricadeerd met een stoel of iets dergelijks om dichtslaan te voorkomen. 's Avonds zelfs de buitendeur open zodat het nog wat meer kan doortochten. Aan de andere kant slaap ik als een roos omdat die verzengende hitte me moe en loom maakt.

Awel, ik zal het wel doorstaan, maar ik maak me meer zorgen om de natuur, het droogterecord uit dat iconische jaar 1976 is onderhand al gebroken.

Mama op de zonneweide van het zwembad. 


Met mama ergens hoog boven de Rijn.

De kabelbaan waar ik nu voor geen geld meer in zou gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten