maandag 30 juli 2018

Herinnert U zich deze nog? #126

GOOMBAY DANCE BAND
"RAIN"
1981
Geen hitnotering


Jörg Knoch is geboren op 29 oktober 1946 in Potsdam. En speelde vanaf zijn elfde in films. In 1967 neemt hij onder de naam 'George' vier singles op en was tevens in het theater te zien in de Duitse versie van de musical "Hair". Weer wat later neemt hij de artiestennaam Oliver Bendt aan en heeft bescheiden succes met coverversies van bekende Engelstalige hits. Tegen het eind van de jaren 70 woont hij op het eiland Saint Lucia, waar hij zijn vrouw Alicia ontmoet en het idee krijgt voor de Goombay Dance Band. 

In 1980 heeft Goombay Dance Band een enorme hit met "Sun Of Jamaica", wat in Nederland de eerste plaats van de hitparade haalt. Officieel bestaat de Goombay Dance Band uit Oliver, zijn vrouw Alicia, Mario Slijngaard en een wisselende vierde dame. Maar aan de platen kun je horen dat er toch best een aantal sessiezangers aan moeten hebben meegewerkt. De vrolijke door de Caraïben geïnspireerde muziek ligt heel dicht tegen de sound van Boney M. aan. Met vet Duits accent zingt Oliver nummers over hoe fijn het in het Caribisch gebied en andere zonnige oorden is. 

Tot ieders stomme verbazing bereikt het liedje "Seven Tears" een jaar na verschijnen in 1982 de eerste plaats van de Britse hitparade, waarmee Goombay Dance Band de eerste Duitse Engelstalig zingende popgroep is die drie weken achtereen op één staat in Groot Brittannië. 

Deze single "Rain" was alleen in Duitsland een grote hit, maar gezien de huidige droogte en de smeekbede in dit lied wat tot een apotheose komt in de laatste minuut van het nummer als buien losbarsten en Oliver de Goden bedankt voor de regen, leek het me uitermate gepast.  

Halverwege de jaren 80 hield het succes wel op, maar tot in de jaren 90 werden er nog albums gemaakt en de tot nu toe laatste single zag in 2014 het levenslicht. Ze treden nog steeds op door Duitsland en ook in Rusland is Goombay Dance Band nog graag gezien op festivals. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten