zondag 8 juli 2018

Week 27 2018; Wat een week!

1 Juli was het 10 jaar geleden dat het rookverbod in de horeca inging. Dat ging niet, zoals in andere landen, soepel, want dit is Nederland. Na veel gedoe mochten de uitbaters tijdelijk speciale rookruimtes creëren. Tijdelijk was het sleutelwoord, want vanaf 2020 mogen die speciale rookruimtes ook niet meer. Dat gaat niet heel soepel, want dit is Nederland. Ook al was van het begin af aan duidelijk dat het een tijdelijke oplossing was.

Johan van Dams-Blikslager is op 74 jarige leeftijd overleden. In Rotterdam was hij als "Blikkie" een bekende figuur. Hij was straatkrantenverkoper en stond meer dan twintig jaar bijna iedere dag op de trappen voor de Bijenkorf. Waar hij praatzingend vroeg: "Wie maakt me blij, wie koopt een krantje bij mij?" De laatste maanden werd hij niet meer gezien. Hij bleek uitgezaaide leverkanker te hebben en verbleef in een hospice, waar hij veel kaarten en cadeautjes mocht ontvangen waar hij heel dankbaar voor was. Er is een petitie gestart om op zijn vaste verkoopplek een gedenktegel te plaatsen. Ik ben daar ontzettend voor.

Aldi en Lidl stoppen per 1 september met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 14 jaar. Ik weet ook wel dat er talloze manieren te verzinnen zijn om dan als kind tóch aan die drankjes te komen, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het signaal wat afgegeven wordt. Natuurlijk zijn ouders de eerst verantwoordelijke in deze, maar heden ten dage is opvoeden niet iets waar sommige ouders hun prioriteit hebben liggen, vraag dat maar aan een willekeurige leraar, of kijk gewoon om je heen.

Als je dan toch om je heen kijkt moet het je opgevallen zijn: er zijn in Nederland steeds meer mensen met obesitas. In de jaren 80 was het nog 5%, nu is het bijna 15% van de bevolking van 20 jaar en ouder die met overgewicht kampt. Het is een probleem in heel Europa, en in Nederland valt het dan eigenlijk nog mee. Alleen in Italië en Roemenië zijn minder mensen met obesitas. Er zijn meerdere factoren die de oorzaak kunnen zijn, naast een ongezonde levensstijl speelt erfelijkheid of hormonale ziekte ook een rol. En omdat het lichaam een 'geheugen' heeft creëert het lichaam van mensen met overgewicht een nieuwe standaard, zodat als je afvalt het lichaam eigenlijk weer terug wil naar het overgewicht omdat het lichaam 'denkt' dat het normaal is. Obesitas wordt dan ook steeds meer gezien als een chronische ziekte.

Ondertussen worden er nog steeds geestelijken gearresteerd die kinderen hebben misbruikt. Nu weer kardinaal George Pell, voormalige aartsbisschop van Sidney en momenteel de op drie na belangrijkste persoon in het Vaticaan. Ook de Franse priester en psychotherapeut Tony Anatrella is uit zijn ambt gezet vanwege ontoelaatbaar gedrag. De man gold in het Vaticaan als 'expert op het gebied van homoseksualiteit' (wat dat ook moge zijn). Die totale misinterpretatie van 'Laat de kinderen tot mij komen' wat Jezus ooit gezegd zou hebben is wijdverspreid in de katholieke kerk.

Nieuw onderzoek geeft aan dat de emigratieaanvragen van Otto Frank om naar de Verenigde Staten te emigreren in 1940 en 1941 nooit zijn afgehandeld. Eerder werd gedacht dat de familie Frank werd geweigerd door de VS. Dat laatste had trouwens makkelijk gekund, want de VS hadden destijds een zeer streng immigratiebeleid en er was geen beleid om gevluchte Joden op te nemen. Mensen op de vlucht die niet welkom zijn, daar kun je je nu toch niets meer bij voorstellen. O, wacht......

Ik ben vast niet de enige die met vochtige ogen het nieuws volgt van de twaalf Thaise jonge voetballers, tussen de 11 en 16 jaar oud, en hun 25 jarige trainer die sinds 23 juni vastzitten in een grot en er door het snel wassende water niet meer uit kunnen. We zien hoe internationale hulpdiensten zich inspannen voor iets waarvan men niet weet hoe lang het kan duren. Hoe gevaarlijk het is blijkt wel nu Saman Kunan, voormalig lid van de Thaise elite-eenheid van de mariniers, die zich als vrijwilliger had gemeld, tijdens zijn werkzaamheden is overleden vanwege gebrek aan perslucht. Laten we positieve gedachten zenden naar de kinderen, hun trainer, de families en hulpverleners.

Johan van Dams- Blikslager (Blikkie).


Saman Kunan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten