zaterdag 28 juli 2018

Pruikenstrijd

Men is weer eens op de teentjes getrapt, men voelt zich weer eens geschoffeerd. Wie die 'men' is weet ik niet zo precies maar volgens mij mensen met een heerlijk leven als je je druk kunt maken over zoiets als de benaming van feestpruiken op een website. Verkooppartners van Blokker en Intertoys boden op de website een gay pruik aan en noemde die dan ook 'gay pruik'. Het haarstukje vertoont sprekende gelijkenis met het kapsel wat de acteur Sacha Baron Cohen heeft in zijn rol als de stereotype homo in de film "Brüno". Bijzonder is dat hetzelfde pruikje ook wordt aangeboden door een andere webwinkel als 'Willem-Alexander pruik voor koningsdag' en in Frankrijk als 'meche blonde homme'. Het maakt het pruikje, door het model wat het item showt, zo nodig nog gaysueler.

De pruik zou stigmatiserend werken en inspelen op vooroordelen. Grappig is dat juist uit de hoek van homo-organisaties zelf ook die kritiek kwam. Diezelfde organisaties die volgende week in Amsterdam op stereotype wijze in een visioen van roze en regenboogkleuren het homo zijn vieren.
Nu 'men' dan toch op de Blokker/Intertoys site bezig was, zijn meteen alle pruiken maar eens onder de loep genomen, en werd tot grote ontsteltenis een pruik ontdekt genaamd 'Jamaicaan Ruud' met nep rastahaar, overduidelijk zo genoemd naar de voetballer Ruud Gullit die ooit in de vorige eeuw zulk haar had. Deze werd aangeduid als 'negerpruik voor heren'. Het n-woord is inderdaad een no go area, en mag alleen gebezigd worden door donkere mensen zelf, dat is organisch zo gegroeid en is algemeen bekend. Ook werd er een 'zwarte pruik met kroeshaar' getoond door een donker geschminkt model, welke overigens op talloze andere websites ook zo te zien is. Ik vermoed dat (donkere) mensen mét kroeshaar zo'n pruikje ook niet nodig hebben. Maar men vond dat deze ook echt niet door de beugel konden. Blokker/Intertoys hebben de items inmiddels van de site gehaald, maar de overige webwinkels niet.

In een tijd waarin moeder Natuur langzaam maar gestaag bezig is zich van de mensheid te ontdoen ten einde zelf te kunnen overleven (klimaatverandering, bijensterfte, het bijzondere feit dat er wereldwijd een welhaast gehersenspoelde hang is naar megalomane rechtspopulistische leiders met alle gevolgen van dien, e.d.) maakt men zich hier druk om. Verbijsterend.

Gay pruik links en de in mijn ogen veel gayere Willem Alexander pruik rechts (met Franse vlag, maar een kniesoor....) 

Sacha Baron Cohen als zijn
typetje Brüno Gehard. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten