maandag 2 juli 2018

Herinnert U zich deze nog? #125

CHAS JANKEL
"AI NO CORRIDA"
1980
Tipparade


Nooit heb ik begrepen waarom deze plaat geen hit is geworden, niet in Engeland waar Chas (of soms Chaz) vandaan komt en ook niet in Nederland. Alleen in België heeft "Ai No Corrida" in de hitlijst gestaan waar het een redelijke 18e plaats heeft behaald. Een jaar later coverde niemand minder dan Quincy Jones het nummer en werd het in die versie met de vocalen van Charles May en Patti Austin alsnog een hit in Engeland en en nog grotere hit in Amerika. In 2005 werd het nummer nogmaals gecoverd door de Britse dance-act Uniting Nations en werd het naast Engeland ook een hit in de Scandinavische landen. Maar ik vond het in 1980 in de oerversie van Chas zelf al een geweldig leuk nummer. 

Chas Jankel's muzikale carrière begon al heel vroeg maar in de late jaren 70 kwam het goed van de grond toen hij als gitarist en keyboardspeler onderdeel was van Ian Dury & the Blockheads. Hij was medeschrijver aan grote hits voor de band als "Sex & Drugs & Rock & Roll" en "Hit Me With Your Rhythm Stick". Nadat hij de band had verlaten bleef hij nog wel samenwerken met Ian Dury. 

In 1980 kwam zijn soloalbum uit waarop een ruim negen minuten durende versie van "Ai No Corrida" stond. In de jaren 80 maakte hij vier albums en elf singles. Pas in 2001 bracht hij weer een nieuwe plaat uit. Chas is nu 66 jaar en maakt nog steeds muziek, als uitvoerende maar ook als componist, arrangeur, tekstschrijver en multi- instrumentalist.

Hij is getrouwd met Elaine O'Halloran en ze hebben een zoon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten