zondag 29 juli 2018

Week 30 2018; Wat een week!

In India is de belasting van 12 procent op maandverband en tampons, welke een jaar geleden was ingevoerd, geschrapt, nadat er campagne is gevoerd tegen die verhoging. Daarvoor waren deze producten voor 80 procent van de vrouwen in India al te duur. Veel meisjes en vrouwen blijven thuis van werk en school als ze ongesteld zijn omdat ze zich geen maandverband of tampons kunnen veroorloven.

Cuba, het land waar in het verleden homo's en lesbiennes naar werkkampen werden gestuurd, gaat het homohuwelijk toestaan. Een apotheose van de laatste tien jaar waar bijvoorbeeld verandering van sekse is goedgekeurd en discriminatie op de werkvloer is aangepakt. Andere landen in Latijns-Amerika waar mensen van gelijk geslacht kunnen trouwen zijn: Argentinië, Brazilië, Columbia, sommige gedeeltes van Mexico en Uruguay.

De ouderenbond vindt het Nationaal Hitteplan van gezondheidsinstituut RIVM overdreven. Volgens mij is de ouderenbond de eerste die moord en brand schreeuwt als er vanwege de hitte slachtoffers vallen zonder dat er een Nationaal Hitteplan zou zijn afgekondigd. Het is een raadgevend plan, men kan het gewoon naast zich neerleggen.

Patricia Paay heeft terecht de rechtszaak gewonnen tegen GeenStijl, omdat het zeker geen stijl is om een gelekte video te publiceren waarvan je van te voren kunt weten dat het de desbetreffende persoon veel schade kan berokkenen. Laat deze uitspraak als voorbeeld dienen voor privacyschending in de toekomst.

In de thuiszorg zal in de zomer kantoorpersoneel worden in gezet vanwege een tekort aan mankracht. Dit soort nieuws wordt, in welke branche dan ook, gebracht als iets dramatisch en ontzettends. Alsof ze vanachter hun bureau een mijnschacht in worden geduwd. Ik weet nog uit het metier waar ik gewerkt heb dat het personeel van het hoofdkantoor nog nét niet met een Eau de cologne-zakdoekje onder de neus zich tussen het gepeupel in de winkel begaven, en ook pas als ze echt gedwongen werden om te helpen.

In deze belachelijk warme dagen, laat je geen mens, geen dier, geen plant, niet eens je boodschappen achter in de auto omdat het daar snikheet in kan worden. Toch heeft de politie donderdag in Ter Aar twee kinderen bevrijd die in een auto zaten bij een supermarkt. Ook in Assendelft was er een kind achtergelaten in een auto, na bevrijding was het kind niet goed aanspreekbaar en bezweet van de hitte. Beide gevallen zijn vanzelfsprekend gemeld bij Veilig Thuis.

Vrijdagavond was er dus een maansverduistering en het was de langste totale eclips van deze eeuw, die nog geen 18 jaar oud is. Ik zat met vrienden op de lanai en geen van ons had de dringende behoefte om dat gade te willen slaan, sterker nog, toen we er aan dachten was het geloof ik alweer voorbij. Ik ben daar ook veel te nuchter voor, vind het prima dat er bloedmaan is, maar hoef er geen getuige van te zijn. Later bleek dat op social media velen zich wel ergens hadden geposteerd om het natuurverschijnsel te zien en, vanzelfsprekend in deze tijd, te fotograferen of te filmen. Ik geloof niet dat wij genietend op de lanai van Wein, Weib und Gesang* iets gemist hebben.

*doorhalen wat niet van toepassing is


Nationaal Hitteplan.

Patricia Paay.

Bloedmaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten