maandag 8 oktober 2018

Herinnert U zich deze nog? #129

SAILOR
"SAILOR"
1975
Aantal weken: 9
Hoogste positie: 2


Sailor was een Britse band bestaande uit Georg Kajanus, Henry Marsh, Phil Pickett en Grant Serpell, die hun eerste successen in Nederland hadden voordat ze in eigen land werden opgemerkt. In 1974 hadden ze met hun eerste single "Traffic Jam" in ons land al een grote hit te pakken. Er was een heel concept bedacht voor de groep, ze traden steevast op in zeemanskleding en ze maakten voor hun muziek gebruik van een door Georg uitgedacht nickelodeon gemaakt van piano's, synthesizers en glockenspiels waardoor ze een heel eigen geluid produceerden wat later meteen hun achilleshiel bleek omdat ze een vrij eenzijdige manier van componeren hanteerden om in het gekozen maritieme thema te blijven. 

"Sailor" was hun derde single en het gaat in de tekst over matrozen die naar de hoeren gaan. Dat was in 1975 in Engeland nogal wat, zodat er ook een gecensureerde versie bestaat. "Get your ass into town" wordt "Get yourself into town", "Do what she said, get into bed" verandert in "Do what you know, put on a show". Ook het gayische "Sailor, is it true what they say, that you mess with the boys when the girls are away", is gekuist naar het nietszeggende "Sailor, is it true what they say, that you don't look so tough when the girls are away" En zo nog wat aanpassingen om elke seksuele verwijzing naar hoeren en latente homoseksualiteit teniet te doen. In het clipje zie en hoor je de originele versie.

Na een aantal hits en vijf albums stopt de groep in 1978 in deze bezetting, waarna Georg, Henry, Phil en Grant in 1991 weer samen komen en een grote hit scoren met "La Cumbia". Er zijn nadien heel veel wisselingen van personeel geweest, maar Phil is altijd deel blijven uitmaken van Sailor en heeft zich tussendoor ook nog tegen Culture Club aan bemoeid waar hij o.a. heeft meegeschreven aan de hits "Karma Chameleon" en "It's A Miracle". Ook Henry is sinds 2005 weer van de partij. Sailor treedt nu voornamelijk in het Golden Oldie-circuit op. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten