woensdag 24 oktober 2018

Een hommage aan Robert Long

De aanloop naar de voorstelling 'Een Hommage Aan Robert Long', liep wat rommelig. De kaartjes zijn in twee etappes besteld, zodat Pieter en Remco aan de ene kant en ik aan de ander kant van de rij zaten. Op rij twee, dat dan weer wel. Omdat we de kaartjes enige tijd geleden al hadden besteld was het Remco enigszins door het hoofd geschoten, en in de uitvaartbranche werkend zoals hij is een planning toch al moeilijk te maken, zodat Pieter en ik rustiek konden genieten van een klein diner voorafgaand aan de voorstelling, en Remco met vliegende vaart precies op tijd kon zijn voor de aanvang. Bijzonder was wel dat op de uitvaart een lied van Gerard Cox ten gehore werd gebracht, en Gerard samen met Richard Groenendijk de eerste waren die het toneel betraden om de avond te openen.

Robert Long, zanger, componist en een taalkunstenaar van het hoogste niveau, die tot tranen toe kon ontroeren maar ook heel trefzeker in zijn teksten zaken zonder omhaal kon blootleggen betreffende de heersende moraal in de maatschappij, (homo)seksualiteit en geloof, vaak heel direct maar ook met een ironische knipoog om de belachelijkheid ervan te onderstrepen. Twaalf jaar geleden is hij overleden op de veel te jonge leeftijd van 63 jaar. Dit jaar zou hij 75 jaar geworden zijn en daarom deze voorstelling die twee keer gespeeld werd, op Robert's geboortedag 22 oktober en vanwege de grote belangstelling de dag erna nogmaals.

Het voltallige Metropole Orkest was op het toneel neergestreken en een keur van artiesten verleende hun medewerking om op hun eigen manier de weergaloze nummers van Robert ten gehore te brengen. Door de onhandige manier van kaartjes bestellen was ik gesitueerd naast één van de samenstellers van het repertoire dat ten tonele werd gebracht. Hij vertrouwde me toe dat het een aanvulling was op de drie eerdere voorstellingen met liedjes van Robert. Toen de pauze kwam wilde hij graag weten wat ik tot nog toe van de keuze vond. Die was geweldig goed, al kun je uit Robert's omvangrijke repertoire van liedjes die hij voor zichzelf en anderen heeft geschreven niet snel een faux pas maken.

Jenny Arean, Karin Bloemen, Joke Bruijs, Tommie Christiaan, Jan Dulles, Roberto de Groot, Julia Herfst, Wil van der Meer, Sjors van der Panne, Maaike Widdershoven en de voornoemde Richard Groenendijk en Gerard Cox zongen met de prachtige arrangementen van het Metropole Orkest 22 liedjes uit Robert's repertoire. Joke zong een ontroerende melancholieke versie van 'Ach Liefde', Tommie, Sjors en Jan hadden duidelijk schik met het liedje 'Toe Maar Jongens', Karin nam ons mee in het verdrietige verhaal van 'Jos', en hoe verrassend en confronterend actueel het nummer 'Settela' is werd duidelijk door de indringende versie van Maaike. 'Vanmorgen Vloog Ze Nog', 'Flink Zijn' en 'Klaverliefde' kwamen ook voorbij. Maaike, Julia, Wil en Roberto zongen voor de pauze het hilarische 'Jezus Redt' , en zij zullen met z'n vieren vanaf februari door het land gaan met de voorstelling 'De Dag Dat Ik Robert Long Ontmoette'. Pieter, Remco en ik hebben direct besloten dat we daar heen willen. Ze komen niet in mijn regio maar wel in Rijswijk het domicilie van hen.

Je zou denken dat voor zo'n prachtige muzikale avond met muziek van een grootmeester als Robert Long, de omroepen zich zouden verdringen voor uitzending bij hen, maar niets is minder waar. Een duidelijk en terecht geïrriteerde Gerard Cox zei hierover dat er totaal geen belangstelling voor was om dit unieke evenement uit te zenden. Ik zal mijn mantra nog maar eens herhalen: wij zijn in Nederland niet zo heel zuinig, laat staan trots op ons culturele erfgoed. In ieder ander land zou het werk van Robert Long, gelijk een Frank Sinatra of Charles Aznavour tot in lengte van dagen van generatie op generatie worden overgebracht, zo niet hier. Zelfs in 'Het Groot Nederlands Songbook' van 'De Wereld Draait Door' is Robert Long niet één keer genoemd. Ik vind dat schandelijk. En ja, er is wel degelijk vraag naar, beide avonden was het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam volledig uitverkocht.

Wat hebben wij en de andere gelukkigen die erbij waren een fantastische memorabele avond gehad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten