vrijdag 5 oktober 2018

Toen was geluk ... #17

Ik kan me nog herinneren dat het thuis werd gedaan, en ik kan zeggen dat het bij mij in het voorjaar nog steeds gaat kriebelen, ook al is het nu veel minder een zichtbaar gemeengoed geworden: de grote schoonmaak.

In het voorjaar moesten koste wat het kost alle meubels van hun plek en werd alles afgesopt, geboend en te luchten gehangen. Dit alles duurde een geruime tijd, soms zelfs weken. De normale gang van zaken in het huishouden stond dan lange tijd op z'n kop. In het begin van de twintigste eeuw werd het belang van de grote schoonmaak benadrukt, maar tegelijkertijd ook de uitstraling van de huisvrouw die de klus moest klaren. 'Zorge er altijd voor dat één kamer op orde blijft en dat het eten op den juisten tijd op tafel staat en dat het huisgezin geen boos gezicht van de huisvrouw te zien krijgt'. 

Door de jaren heen veranderde de aard van de schoonmaakwerkzaamheden, maar de opgewekte uitstraling bleef van belang. In 1964 werd aangegeven dat drie weken grote schoonmaak rampzalig was voor het uiterlijk van de huisvrouw en werden er een aantal haar en make-up-tips gegeven, want 'Het is namelijk echt niet zo heel moeilijk om 's avonds, als manlief thuiskomt, weer beeldschoon voor de dag te komen'. 

We waren duidelijk echt wel toe aan enige emancipatie in die jaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten