zondag 4 november 2018

Week 44 2018; Wat een week!

Nou, met de verkiezing van weer een megalomane, agressieve, vrouwonvriendelijke, homofobische, ultrarechtse, geestelijk getroebleerde leider, Jair Bolsonaro in Brazilië, is het wel duidelijk dat men blijkbaar mondiaal behoefte meent te hebben aan zulke types. Of zou het, oorlogszuchtig en destructief als zulke mannen zijn, onbewust de keuze zijn voor de opmaat naar de volledige uitroeiing van de menselijke soort? Voor moeder natuur zou dat op zich zeer welkom zijn.

Een verbod is een verbod, dan mag iets niet. Helder en duidelijk. Niet in China daar wordt het verbod op het gebruik van tijgerbotten en neushoornhoorns versoepelt. De botten en hoorns mogen weer gebruikt worden in medicijnen en voorwerpen die dienen voor gebruik bij culturele aangelegenheden. Het gaat om dieren die in gevangenschap zaten, maar toch, ik ben dan bang dat vroeger of later....

De 16 jarige Russische Maxim Neverov, die eerder was veroordeeld voor het publiceren van 'homoseksuele propaganda' is vrijgesproken. Volgens zijn advocaat is de uitspraak een signaal aan de LHBT- gemeenschap dat ze kunnen vechten voor hun rechten. Maxim zou een boete van zo'n 600 euro moeten betalen, en had een crowdfundingactie op touw gezet om die te kunnen betalen. Dat geld wil hij nu gebruiken voor de strijd tegen homofobie in Rusland.

Toen ik een tijdje terug op het journaal een woordvoerder van Saoedi-Arabië letterlijk hoorde zeggen dat het heel erg is wat Jamal Khashoggi was overkomen, maar dat dat nu eenmaal kan gebeuren op een consulaat, zat ik letterlijk met open mond en grote ogen. Nu er in de Vaticaanse ambassade in Italië tijdens restauratiewerkzaamheden menselijke botten zijn gevonden, waarvan wordt bekeken of ze van Emanuela Orlandi kunnen zijn, de dochter van een medewerker van het Vaticaan die in 1983 op vijftienjarige leeftijd verdween, bekijk ik consulaten en ambassades toch ineens met heel andere ogen.

Een buschauffeur In Parijs heeft alle passagiers uit zijn bus gezet omdat ze weigerden plaats te maken voor rolstoelgebruiker François le Berre en zijn broer. "Eindpunt! Iedereen eruit!" riep hij. "Jullie kunnen mee" zei hij tegen de twee mannen. "De rest kan wachten op de volgende bus". Voor mij absoluut des fleurs pour cet homme. Op sociale media ook niets dan lof voor deze chauffeur.

Vorig jaar is hij vader geworden, Klaas Dijkhoff, maar of hij goed met kinderen kan omgaan durf ik te betwijfelen. Ik snap dat empathisch vermogen niet tot de basisvaardigheden van VVD politici hoort, maar om Nemr, een jongetje van 9 jaar dat hier is geboren en zegt niet terug te willen naar Irak omdat hij bang is daar dood te gaan te beantwoorden met een "Ja. Dus.", om dan vervolgens met de warmte van een voorgeprogrammeerde robot te zeggen dat het daar volgens zijn informatie veilig is, terwijl er een negatief reisadvies voor dat land geldt, moet je wel totaal gevoelsarm zijn. Hoewel, de dag na het uitzenden van dat moment heeft hij direct aan damage control gedaan, voor zichzelf dat dan weer wel. Je bent VVD'er of je bent het niet.

Abiy Ahmed, de hervormingsgezinde premier van Ethiopië heeft onlangs tien vrouwen benoemd in zijn kabinet, waardoor dat nu voor de helft uit vrouwen bestaat. En voor het eerst is er in dat land een vrouw tot voorzitter van het hooggerechtshof benoemd: Meaza Ashenafi. Het parlement schaarde zich unaniem achter deze keuze.

Maxim Neverov.

Nemr en Klaas Dijkhoff. . 

Abiy Ahemd. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten