maandag 30 oktober 2017

In Memoriam: Gert Timmerman

Hij is totaal vergeten in een tijdelijke woning in Overdinkel overleden; Gert Timmerman, de zanger die in de jaren 60 en 70 mateloos populair was. Hij zong levensliedjes in het Nederlands en Duits, solo maar vanaf 1963 ook als duo met zijn vrouw Hermien met wie hij in datzelfde jaar in het huwelijk trad. Talloze gouden en platinaplaten, en zowel in 1966 en 1967 werden Gert en Hermien Timmerman in Cannes onderscheiden als de best verkopende Nederlandse artiesten.

Eind jaren 60 loopt ook bij hen, zoals bij alle artiesten van hun genre, het succes terug. Hij ontdekte in die periode het jonge zangeresje Wilma Landkroon, schreef liedjes voor haar en lanceerde haar als het antwoord op de uitermate populaire Heintje Simons. In 1969 ging hij de uitdaging aan om een stadion vol met fans te kunnen krijgen, wat lukte. Meer dan 35.000 mensen kwamen op de Gert en Hermien Show in het Olympisch Stadion in Amsterdam af. In 1972 hadden Gert en Hermien een grote hit met "Alle Duiven Op De Dam" en kregen een Edison voor het album waar deze hit op stond.

In 1974 bekeerden de Timmermannen zich tot het christendom en traden vaak op voor de EO. Hun eerste album met geestelijk repertoire verkocht zeer goed en werd beloond met een gouden plaat. Net zo plotseling als ze zich hadden bekeerd, zetten ze het geloof begin jaren 90 aan de kant en maakten een comeback, maar grote successen haalden ze niet meer.

Hun privéleven was wat nu meer op de voorgrond trad. Hun dochters Sandra en Sheila hadden een fotoreportage in Playboy, zoon Gert jr. werd veroordeeld voor het in het bezit hebben en verspreiden van kinder- en dierenporno. In 1999 scheidden Gert en Hermien na een huwelijk van bijna 35 jaar. Vervolgens beschuldigde dochter Sandra haar vader van incest, en overlijdt Hermien in 2003 op de jonge leeftijd van 59 jaar. Gert zelf hertrouwde in 2002 met Barbara Stoevenbeld. Er kwamen financiële problemen en in 2009 kwam hij na zijn afdwaling weer tot het geloof. Vanwege doofheid kon hij de laatste jaren niet meer zingen of componeren. Op 28 oktober j.l. is Gert overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij is 82 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten