donderdag 1 november 2018

4000

Deze week is het 4000e (vierduizendste) Bouquetreeksboekje uitgekomen. Het is een uitgave met maar liefst drie verhalen geworden met welluidende titels als 'Machtig en ongenaakbaar', 'Grieks en verleidelijk'  en 'Sexy en arrogant'. De boekjes worden sinds 1975 in Nederland uitgebracht. Van oorsprong komen ze van de Canadese uitgeverij Harlequin, die al sinds 1949 bestaat. De verhalen worden door meer dan 1300 auteurs wereldwijd geschreven en in 34 verschillende talen in 110 landen uitgebracht. Het zal welbekend zijn dat het klassieke liefdesverhalen zijn waarin een man en een vrouw verliefd op elkaar worden en verschillende tegenslagen te verwerken krijgen eer ze nog lang en gelukkig zullen leven.

Ik heb er in mijn jaren in de boekhandel op de tijdschriftenafdeling, want daar zijn deze boekjes ondergebracht, talloze verkocht, meestal alle zes in één aankoop. Het is natuurlijk makkelijk om er smalend over te doen, maar tijdens de vakopleiding voor de boekenbranche die ik heb gedaan kregen we een aantal liefdespassages te lezen waarin, voor de gelegenheid, de namen gelijk waren gemaakt. Het waren passages uit de zogenaamd 'literair verantwoorde boeken' en uit de Bouquetreeks. Aan ons de taak om aan te geven welke passages uit de liefdesromannetjes kwamen. U begrijpt het al er zat helemaal niet zoveel verschil in. En natuurlijk is een literair boek van een heel andere orde dan een bouquetreeksverhaaltje, maar de docent wilde ons aantonen dat dat wat jíj mooi vindt en fijn vindt om te lezen voor jou literatuur kan zijn. De docent vertelde erbij dat in haar boekwinkel de dokter uit het dorp ook gewoon de Bouquetreeks kocht, om terwijl ze las te kunnen ontspannen omdat het lekker makkelijk weg leest en ze in haar beroep al genoeg met haar hersens bezig is.

Dat ik die opleiding niet voor niets heb gedaan blijkt uit het volgende wat ik er heb meegekregen en u nu mee kan delen, namelijk de code van de Bouquetreeks-achtige boekjes. Hoe meer blote huid er op de kaft te zien is....hoe erotischer de verhalen zijn. Doe er uw voordeel mee!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten