donderdag 1 augustus 2019

Gezichtsbedekking

Het was aan me voorbij gegaan want ik behoor tot geen van de doelgroepen, maar vandaag gaat de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in. Het houdt in dat men niet meer openbare ruimtes, zoals scholen, overheidsgebouwen en ziekenhuizen, maar ook het openbaar vervoer in mag met een bivakmuts, integraalhelm, boerka of nikab. Buiten op straat mag het wel.

Gisteren heeft het Algemeen Dagblad groots uitgepakt met hoe om te gaan met het BOERKA-VERBOD, jawel in grote letters. Even ter relativering van de 17.000.000 mensen in Nederland zijn er zo'n 300 vrouwen die een boerka dragen. Ik vermoed dat er meer mensen een integraalhelm en een bivakmuts hebben. Daarnaast heeft de krant er een handig 'wat & hoe' van gemaakt, met als ultieme vraag: 'Wat mag ik zelf doen als ik iemand met een boerka zie?' Let wel wederom alleen over een boerka en niet over integraalhelmen en bivakmutsen. Je kunt vragen of de vrouw de boerka wil afdoen, je kunt de politie bellen, maar het is ook toegestaan om een burgerarrest uit te voeren. En om te voorkomen dat de verdachte (!) de benen neemt mag deze door iemand tegen de grond worden gehouden. Bent u daar nog?

Medeburgers verlinken en arresteren vanwege moslim-zijn in een publieke ruimte, dat lijkt toch wel heel erg op de bange jaren '30-'40. En nee ik overdrijf niet, ik zag gisteren al een bericht voorbij komen van de frisse club 'Act voor Holland' die iedereen oproept om boerkadragers aan te houden en aan de politie over te dragen. "U mag opereren in groepen zoeken naar overtreders." Ook hier geen woord over i-helm- en b-mutsendragers. Er zit wel een soort spelelement in, een 'find Waldo- achtige zoektocht naar 300 boerkadragers op 17.000.000 mensen.

Maar dit is natuurlijk doodeng en een zeer bedenkelijke actie van het Algemeen Dagblad. Maar ik vind het dan wel weer uitermate grappig dat mensen op social media het heel erg met het verbod eens zijn en vol gaan op iemand die haar gezicht bedekt, maar dat dan wel anoniem doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten