donderdag 8 augustus 2019

Herinnert U zich deze nog? #143

GLORIA
"THE LAST SEVEN DAYS"
1969
Aantal weken: 8
Hoogste positie: 5

Voordat Robert Long op ongeëvenaarde wijze in het Nederlands ging schrijven en zingen was hij zanger van een heuse popband, Gloria, die vanaf 1970 als Unit Gloria door het leven ging. De band bestond naast Robert uit de broers Albert en Gerrit Hol en Marcel Hardeveld. Ze maakten muziek wat de opmerkelijke naam 'reli-pop' meekreeg. Nadat Robert de band verliet nam Bonnie St. Claire zijn plaats in en werd er hele andere muziek gemaakt. 

Dit lied, 'The Last Seven Days' speelt de laatst tijd steeds door mijn hoofd. Het gaat over de laatste zeven dagen van de wereld waarin God de mensen bezig ziet en vindt dat het zo niet langer kan, dag voor dag neemt Hij stapsgewijs alles van hen af in de hoop dat de mensen tot inkeer zullen komen. tevergeefs, zo blijkt aan het eind van het nummer.

Om God even te laten wat Hij is, zie je dat de natuur op dit moment wereldwijd duidelijk aangeeft dat het zo niet langer gaat. Hittegolven, niet alleen in Nederland, maar over de wereld verspreid, met temperaturen die plaatselijke records verbreken, natuurbranden, smeltend ijs, uitstervende planten en dieren waaronder de zo belangrijke insecten, kortom de klimaatcrisis is duidelijk een feit. En net als in het lied, klagen de mensen ( "och, och wat is het me toch heet") maar gebeurt er niet genoeg om het tij te keren als het al niet te laat is, Daarbovenop zijn er zelfs mensen die het weigeren te zien, waaronder wereldleiders, ze hebben zoiets van 'het zal mijn tijd wel duren', wat waarschijnlijk ook zo is, maar hoe egoïstisch kun je zijn? Velen die er zo instaan hebben zelfs (klein) kinderen.

Daarom eigenlijk een vrij actueel lied, als je in plaats van God Moeder Natuur zet die uit alle macht probeert te overleven, en dat zal haar ook lukken, desnoods, net zoals in het lied, ten koste van de mensch. 

Op de video playbackt Robert Long de hit 19 jaar later op zijn stem van toen in een tv-programma over zijn carrière.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten