vrijdag 30 augustus 2019

Once upon a time in Hollywood

Wat een weergaloos tijdsbeeld wordt er in de nieuwe Quentin Tarantino film "Once Upon A Time In Hollywood" weergegeven. Vanaf het begin waan je je in het Hollywood van 1969, niet alleen de beelden maar ook de soundtrack met muziek en de (radio)reclame's uit die tijd dragen er zeker aan bij. Gisteren ben ik met vriend Johan naar de matineevoorstelling gegaan om daarna samen een hapje te eten en fijn bij te kletsen.

Quentin groeide in Californië op en hij heeft veel van zijn eigen herinneringen in de film verwerkt, daarnaast voert hij zowel fictieve als echt bestaande personages op. Leonardo DiCaprio speelt Rick Dalton een vroegere TV-ster op z'n retour die samen met zijn stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) probeert te overleven in een veranderend filmklimaat in Hollywood. Ze wonen naast het Hollywoodpaar van dat moment Roman Polanski (Rafal Zawierucha) en zijn vrouw de betreurde Sharon Tate (Margot Robbie). Om de film die dus fictie en werkelijkheid samenvoegt, door elkaar husselt en vervolgens de Tarantino-treatment ondergaat goed te kunnen interpreteren is het belangrijk dat je weet wie Sharon Tate en Charles Manson (twee van de bestaande personen) waren.

Ik ga verder natuurlijk niets weggeven over hoe Quentin de werkelijkheid met fictie vermengd, maar de film zit op ingenieuze wijze vol met verwijzingen naar van alles en nog wat uit de tv- en filmwereld en er komen een aantal bekende mensen uit die tijd voorbij, soms maar heel kort zoals o.a. Bruce Lee, Steve McQueen, Michelle Phillips, Cass Elliot en Connie Stevens. De echte Sharon Tate is ook te zien in een film waarin ze speelt. Haar zus, Debra Tate, was aanvankelijk sceptisch, maar na gesprekken met Quentin en Margot was ze om en tot tranen toe geroerd toen ze de set had bezocht: "Ik zag mijn zus na bijna vijftig jaar nog eens terug". Naast Leonardo, Brad en Margot spelen o.a. Al Pacino, Kurt Russell en Luke Perry ook een rol in de film. Voor Luke was het zijn laatste filmrol voor zijn plotselinge overlijden op 4 maart van dit jaar.

Het is een geweldige film waar wel enige voorkennis voor nodig is, er wordt goed in geacteerd, er zit humor in, maar ook iets onderhuids, iets broeierigs, en er is genoeg om over na te praten.

Brad Pitt en Leonardo DiCaprio als Rick Dalton en Cliff Booth

Margot Robbie, in het midden, als Sharon Tate met
rechts van haar Rebecca Rittenhouse en links Rachel Redleaf
als Michelle Phillips en Cass Elliot van Mamas & Papas



Geen opmerkingen:

Een reactie posten