woensdag 7 augustus 2019

In Memoriam: Toni Morrison

In mijn jaren als boekverkoper is menig boek van haar door mijn handen gegaan: Toni Morrison, de vrouw die vanaf haar prilste jeugd al bezig was met lezen en taal. Haar hele leven stond in het teken van alles wat met taal te maken heeft. Ze heeft Engels gegeven op verschillende universiteiten, werkte als redacteur en was natuurlijk auteur van niet alleen romans, maar, samen met haar zoon Slade, ook van kinderboeken en historische boeken. Vanaf 1989 tot 2006 was ze professor in de Letteren aan de Princeton Universiteit.

In 1988 kreeg Toni de Pulitzerprijs voor het boek "Beloved" en in 1993 ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar hele oeuvre. In 2012 kreeg ze de hoogste onderscheiding die een Amerikaans burger kan ontvangen, de Presidential Medal of Freedom. Haar werk is van enorme betekenis geweest voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap met name de vrouwen.

Vanaf 1958 tot 1964 was Toni getrouwd met Harold Morrison, ze kregen twee zoons. Op 5 augustus is Toni overleden aan de gevolgen van longontsteking, ze is 88 jaar geworden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten