vrijdag 28 februari 2020

Corona

Het heeft even geduurd, op het kaartje, waarop de besmettingen met rood-roder-roodst worden aangeduid in de landen om ons heen, bleef Nederland samen met Luxemburg en Ierland lang wit. Bepaalde groeperingen in de samenleving vonden dat een prettig beeld zo'n wit, of zo je wilt blank, Nederland, maar om de verkeerde redenen. In dit geval betekende het dat ons land nog steeds was gevrijwaard van de pandemie, maar dat was natuurlijk slechts een kwestie van tijd.

Toen halverwege december China bekend maakte dat er een uitbraak van het coronavirus was gesignaleerd in Wuhan, een miljoenenstad, wist iedereen natuurlijk dat dit wel eens wereldomvattende gevolgen zou kunnen hebben. Want ga maar na, China die zoiets in de openbaarheid brengt, dan moet het wel erger zijn dan iedereen voor mogelijk houdt. We hebben het over het land die middels concentratiekampen 2.0 een hele bevolkingsgroep van de aardbodem aan het vegen is. Wat ze, geheel in 's lands stijl, middels verregaande nep-propaganda natuurlijk in alle toonaarden ontkennen. 

Het virus is inmiddels de wereld aan het rondreizen en gisteren is het ook in ons land aangekomen. In Tilburg is de eerste Nederlandse patiënt in quarantaine in het ziekenhuis opgenomen. Precies op het moment dat er een ingelast liveprogramma op de Nederlandse tv was om feiten van fabels betreffende het virus te scheiden, kreeg de aanwezige minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, een briefje in zijn handen gefrommeld waarop bovenstaande bekend werd gemaakt. Over timing gesproken. Van dat programma ben ik niet veel wijzer geworden, gewoon omdat nog heel veel niet bekend is over het virus. Het meest belangrijke om te horen vond ik dat die mondkapjes totaal geen zin hebben. Ik moet er ook niet aan denken, bij het idee alleen al schiet ik in de hyperventilatie.

Verder behoor ik als ouder mens tot de risicogroep, maar dat wist ik al. Nee, ik maak me er niet druk om. Ik kan me de tijd niet heugen dat ik griep heb gehad, alle epidemieën van de laatste jaren zijn gewoon aan me voorbij gegaan. Maar, zo leerde ik ook in het programma, voor dit virus heeft niemand nog antistoffen. Neemt niet weg dat het overgrote deel van de besmette mensen gewoon weer beter wordt, niet iedereen gaat dood. Belangrijk is wel dat als je het virus hebt je anderen niet aansteekt, jij kunt dan wel beter worden maar anderen kunnen dat wellicht niet. Vandaar de quarantaine, bij geen ernstige verschijnselen gewoon in eigen huis. Dat bepaalt de GGD, en ja, die kunnen dat afdwingen. 

Nu ja, we gaan het zien. Hier in Nederland wordt vooral zorgen gemaakt over bedrijven die dan eventueel hun deuren tijdelijk zouden moeten sluiten, of scholen die voor een bepaalde periode dicht gaan en dan heb ik het nog niet eens over een stad of stadsdeel wat zou moeten worden afgesloten. Daar kunnen wij niet zo heel goed mee omgaan. Wij zijn het land waarin alles gewoon moet doorgaan, ik hoor het geweeklaag al mocht het lokale winkelcentrum niet open kunnen of een vakantie naar besmet gebied niet kunnen doorgaan. Ik vraag me ook af of (grote) bedrijven al een scenario hebben klaarliggen. Ik ben bang van niet. 

Het biermerk Corona heeft natuurlijk niets met het virus te maken, maar toch is
er een omzetverlies van miljoenen in de eerste twee maanden van dit jaar.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten