zaterdag 15 februari 2020

Twee voor twaalf / 2 voor 12 / 2V12

Vorige week vrijdag maakte mijn hart een sprongetje omdat ik vernam dat de televisiequiz '2V12' weer aan een nieuw seizoen begon. Doordat zulks je vreugde schenkt, beseft je heel goed dat de tijden van om twaalf uur 's nachts van huis gaan om je in het wufte nachtleven te storten om vervolgens of wakker te worden in een vreemd bed, of gewoon in je eigen bed al dan niet met een vreemd persoon naast je achter je liggen. '2V12' is sinds vorig jaar de gestileerde naam van '2 Voor 12', wat weer afstamt van de originele titel 'Twee Voor Twaalf'. Twee teams van twee spelers moeten twaalf vragen beantwoorden en vervolgens van de beginletters van die antwoorden een twaalf letterwoord raden.

De quiz is bedacht door Ellen Blazer en kwam voor het eerst op televisie in 1971. Presentatie was toen in handen van Joop Koopman. Het programma heeft gelopen tot 1981. In 1991 kwam het opnieuw op de buis met als presentatrice Astrid Joosten en loopt dus nog steeds door.

Ik ben er een jaar of twee geleden pas mee in aanraking gekomen en ik was om. Wat een fijn bijna zen-achtig moment in de week. Een heerlijk onthaastingsprogramma, hoewel de kandidaten wel onder een bepaalde tijdsdruk staan, gaat het er heel rustig en gemoedelijk aan toe. De uitdrukking 'Dat zoeken we op' heeft zijn oorsprong gevonden in dit programma, al meteen in 1971. Er zijn in de loop der jaren wat aanpassingen gedaan, maar het opzoeken bij het niet weten van het antwoord op de vraag gaat nog heerlijk ouderwetsch met naslagwerken, hoewel de computer ook zijn intrede in dit programma heeft gedaan. Maar er is een limiet vastgesteld (ik geloof vier) van het aantal vragen die via de computer mogen worden opgezocht, anders zou het een heel kort programma worden.

En het zalige kneuterige van deze quiz is behouden gebleven zo rinkelt de kandidaat die iets opzoekt met een handbelletje als ie het antwoord gevonden heeft, en krijgt het verliezende koppel een pennenset cadeau. Dat is volgens mij sinds 1971 niet veranderd.

Kortom mijn vrijdagavonden zijn weer dé vrijdagavonden met Astrid, de kandidaten en de vragen. Nee, zelf zal ik er niet aan meedoen, dat zou het zengevoel wegnemen. Zoals ik ook niet meer om twaalf uur 's nachts de halfduistere etablissementen zal afstruinen om te zien of er nog wat te.... nou ja, u bent zelf ook jong geweest toch?


In de jaren zeventig kon er bij 'Twee Voor Twaalf' tussen het vragen beantwoorden
en het opzoeken door gewoon nog gerookt worden op tv. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten