maandag 17 februari 2020

Make-up gate

Zelf heb ik het eigenlijk voor kennisgeving aangenomen en gedacht: ach wat leuk, het artikel in Trouw over tienerjongens die make-up gebruiken. Nu schijnt het onlangs ook een onderwerp bij het Jeugdjournaal geweest te zijn. Prima, lijkt me, zoals ik al eens eerder heb gezegd is er al jaren een langzame verandering van genderidentiteit aan de gang, het gaat op een organische manier en het is mooi dat de jongere generatie er relaxt mee omgaat of mee om leert te gaan.

Maar ik heb in deze duidelijk buiten de waard gerekend. En de waard is in dit geval een hele groep mensen op Twitter die volledig losgaan. Ik twijfelde er plots erg aan of we wel in 2020 leven, op mijn leeftijd kun je namelijk nogal eens in de war zijn, maar nee, het klopte.  Zo is er een, vanzelfsprekend, anoniem persoon die meent te moeten meedelen: 'Ik heb mijn zoons opgevoed tot mannen. Ze geleerd wanneer je iemand neer moet en mag hoeken. Zijn gentlemen, die respect afdwingen. Ik was gefaald als ze met make-up naar school gingen. Westen heeft meer mannelijkheid nodig, i.p.v. minder.' Nodeloos te zeggen dat het anoniempje Pegida steunt en zichzelf 'hard rationeel' noemt. Er is zoveel mis in die vijf zinnen dat ik daar verder maar niet op inga, maar dan de reacties erop! Stijgende verbazing over wat er onder het dunne laagje beschaving zit.

Het basisonderwijs wordt er bijgehaald, want teveel vrouwen. Mannen met verdacht veel Luxemburgse vlaggetjes, tractortjes en Romeinse tempeltjes in hun profielnaam die verrassend vaak een Nexit nastreven blijken erg onzeker over hun eigen mannelijkheid en denken die te moeten overcompenseren door hun afschuw over de in hun ogen feminisering van de samenleving in het algemeen en het gebruiken van make-up door jongens in het bijzonder te moeten uitspreken. Om en passant hun wijze van opvoeden kenbaar te maken:

'Mijn meid en jongens meegenomen op wandelvakanties. Met vijf graden nog drie uur van een bergtop door wind en regen naar beneden gelopen, omdat we vier uur omhoog hadden geklommen naar een gletsjer en het weer omsloeg. Ik zei dat ze de volgende dag trots zouden zijn op hun prestatie'.*

Ziet u ook de curiositeit in het voorgaande? Dat die jongens dat dan moeten hoort helemaal bij het zo gewenste opvoeden tot 'Echte Mannen', maar 'de meid', of in een wat beschaafdere term, de dochter dan? Die zou volgens het wereldbeeld wat wordt nagestreefd toch niet moeten worden blootgesteld aan zulke temptaties? Zij zou thuis in de keuken het eten voor de Echte Mannen aan het bereiden zijn. Of gelden voor meisjes andere regels? Mogen die zich wel zogenaamde 'mannelijke zaken' eigen maken, daar waar jongens zich absoluut met vooral veel walging en misbaar moeten distantiƫren van alles wat maar met vrouwelijkheid te maken heeft?

Nou ja, gelukkig zijn er ook heel veel reacties van mensen die meer van deze tijd zijn en meebewegen zonder vooringenomenheid. Maar de negativiteit van veelal anonieme accounts is zorgwekkend, zeker als je beseft dat veel van hen kinderen opvoeden. Daarnaast zijn het bijna zonder uitzondering bewonderaars van de oranje gemake-upte Donald Trump, de geblondeerde Indo Geert Wilders, en de lavendel snuivende op z'n buik op de piano liggende met zijn hielen naar Jezus wijzende narcistische Thierry Baudet. Daar heb ik dan weer enorm plezier om, die heerlijke dubbelde moraal waarvan ze zelf geen idee hebben. Hoe snel vergeten we die lieve zesjarige Tijn, het terminale jongetje die iedereen zijn of haar nagels lakte voor het goede doel. Niemand schreeuwde toen met het schuim op de mond dat make-up enkel voor vrouwen is. En terecht.

*Omwille van de leesbaarheid heb ik de taal- en stijlfouten uit het origineel verbeterd. 











1 opmerking: