vrijdag 7 februari 2020

In Memoriam: Kirk Douglas

Hij was één van de laatste acteurs van het klassieke Hollywood-tijdperk, Kirk Douglas, 5 februari is hij op de gezegende leeftijd van 103 jaar overleden. Hij is, zeg maar, niet in het kindermeel gestikt. Zijn echte naam was Issur Danielovitch Demsky, zoon van Russisch-Joodse ouders. Hij speelde in een aantal kleine producties op Broadway toen hij in 1941 in dienst ging bij de Amerikaanse marine tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

In 1946 speelde hij zijn eerste rol in een speelfilm, 'The Strange Love Of Martha Ivers, en is blijven acteren tot 2008. Eén van de belangrijkste dingen die hij heeft gedaan is ervoor gezorgd dat er in 1960 een einde kwam aan de 'zwarte lijst van Hollywood'. Die lijst is ontstaan in 1947 en daarop stonden acteurs, regisseurs, muzikanten en scenarioschrijvers die ervan werden verdacht het communisme aan te hangen. Een vermoeden was al genoeg om op die lijst terecht te komen. Werken in de entertainmentindustrie was dan onmogelijk. Kirk zorgde ervoor dat scenarioschrijver Dalton Trumbo, van de film 'Spartacus' waarin hij de hoofdrol speelde als enige op de lijst van de credits kwam te staan, hoewel zijn naam op die zwarte lijst voorkwam. Kirk had daarmee een taboe doorbroken en anderen volgden zijn voorbeeld en namen mensen van de zwarte lijst gewoon aan en de lijst hield op te bestaan.

Kirk is twee keer gehuwd, hij scheidde van zijn eerste vrouw Diana Dill in 1951. Samen hadden ze twee zonen Michael en Joel, die beiden werken in de filmwereld respectievelijk als acteur en producent. Hij hertrouwde met Anne Buydens en met haar kreeg Kirk nog twee zonen, Eric en Peter. Eric was producent en is in 2004 overleden en Peter is acteur.

Anne en Kirk zetten zich met verve in voor goede doelen. Miljoenen werden er aan ziekenhuizen en scholen gedoneerd. Samen zetten zij de 'Anne & Kirk Douglas Playground Award' op waarmee honderden schoolpleinen in Los Angeles zijn ingericht. Anne leeft nog en is nu 100 jaar.  


Michael, Joel, Kirk, Eric en Peter Douglas. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten