vrijdag 14 februari 2020

Druppeltje

Bij het boodschappen doen bij Albert Heijn stuitte ik plots op herbruikbare vers-zakjes. Herbruikbare vers-zakjes. Ik had er wel eens iets over gehoord en gelezen, maar was ze nog nooit tegen gekomen. En hier lagen ze dan voor slechts €0,69 per twee. Deze zakjes kunt u, zoals al in de naam besloten ligt, steeds opnieuw gebruiken voor als u losse groente, fruit of broodjes koopt bij uw lokale supermarkt. Dan hoeft u niet steeds opnieuw een plastic zakje te gebruiken die u thuis toch weer weggooit. En ja, deze zakjes zijn geschikt om te wassen.

Als kind van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was plastic het antwoord op alles. Als het kon werd van wat er bestond wel een plastic variant gemaakt, neem de bakelieten telefoon, die verscheen in de jaren zeventig in plastic varianten in allerlei vrolijke kleuren op de markt. Hoe weinig wisten wij toen dat het nu zo'n kleine vijftig jaar later in ons gezicht ontploft. Plastic is er voor altijd want het is destijds ontworpen om de tand des tijds zo goed mogelijk te doorstaan. Naar alle waarschijnlijkheid duurt het honderden jaren eer iets van plastic is vergaan.

Het besef is er gelukkig steeds meer dat plastic eigenlijk niet meer kan en om voor de mensen na ons de aarde ook nog een beetje leefbaar achter te laten komen er steeds meer alternatieven. Zo heb ik wattenstaafjes die niet meer van plastic zijn gemaakt, en nu dus die herbruikbare vers-zakjes. En nee, ik deel dit niet met u om aan te geven wat een goed 'deugmens' (een walgelijk woord overigens) ik ben, maar om u erop attent te maken dat ze er zijn en u kunt besluiten om deze zakjes ook aan te schaffen. Het is een minuscuul klein voor het oog niet zichtbaar druppeltje op een gloeiende plaat van 20.000 graden, maar heel veel van die druppeltjes maken wel degelijk het verschil.

Klein puntje van aandacht: het kartonnetje waarmee de vers-zakjes bij elkaar worden gehouden, is bevestigd met twee textielpins van plastic. Dit maal duizenden zakjes. Misschien een uitdaging om daar een andere oplossing voor te vinden.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten