donderdag 13 februari 2020

Herinnert U zich deze nog? #153

BUCKS FIZZ
"LONDON TOWN
1983
Geen hitnotering


Bobby G, Mike Nolan, Cheryl Baker en Jay Aston zijn speciaal voor het Eurovisie Songfestival van 1981 bij elkaar gebracht door het echtpaar Andy Hill en Nichola Martin om hun nummer "Making Your Mind Up" te zingen namens het Verenigd Koninkrijk. Ze kwamen, zagen en overwonnen, hoewel het niet helemaal zuiver gezongen werd, was het samen met het dansje met de rokjes voldoende om het festival te winnen. En in tegenstelling tot veel winnaars kregen ze een glansrijke carrière met veel hits in eigen land en daarbuiten. Ook in Nederland hebben ze met verschillende singles de hitparade weten te bereiken.

Dit "Londen Town" niet. Ik vind het een geweldig leuk nummer, maar hoor ook wel dat het enorm is overgeproduceerd. Leadzanger van de single, Bobby, was absoluut niet blij met hoe zijn stem is gemixt en vervormd en vond dat ie als een Munchkin klonk. 

Op 11 december 1984 krijgt de tourbus van de groep een zeer ernstig ongeluk. Verschillende crewleden raakten ernstig gewond, Bobby kreeg een whiplash, Jay had rugletsel, Cheryl brak drie ruggenwervels en Mike was er het slechtst aan toe, met verschillende interne bloedingen raakte hij in coma en tijdens een operatie dachten ze dat hij het niet zou redden, maar werd toch in zeer kritieke toestand aan een beademingsmachine gelegd. Na drie dagen ontwaakte hij uit zijn coma met de woorden: "I'm all right". Tot de dag van vandaag heeft Mike naweeën van het ongeluk, epilepsie, verminderd korte termijn geheugen en 50% minder zicht in beide ogen. Samen met Cheryl heeft hij geholpen met het opzetten van HeadFirst charity voor verkeersslachtoffers met hoofdletsel.

Vanaf 1985 zijn er veel personeelswisselingen in de groep, niet minder dan zestien verschillende mensen hebben ooit deel uitgemaakt van Bucks Fizz. En ja, zoals zo vaak zijn er rechtszaken geweest. Bobby die als enige vanaf het begin bij Bucks Fizz is gebleven mag de naam 'Bucks Fizz' voeren en doet dat ook met Paul Yates, Tammy Choat en zijn vrouw Heidi Manton. De overige drie originele leden treden op als 'The Fizz' en hadden tot januari 2018 Bobby McVay in hun midden, die in 1983 voor het Verenigd Koninkrijk aan het Eurovisie Songfestival meedeed als deel van het trio Sweet Dreams. Hij is na drie jaar gestopt omdat het heen en weer reizen tussen zijn woonplaats in Italië en het Verenigd Koninkrijk voor optredens hem teveel werd. The Fizz heeft in 2017 wel een album uitgebracht, "The F-Z Of Pop", die het tot de 14e plaats in de Britse albumlijst heeft gebracht. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten