woensdag 24 januari 2024

In Memoriam: Frank Farian

De soundtrack van mijn jeugd in de tweede helft van de jaren zeventig, niets meer maar zeker niets minder, dat zijn de producties van Frank Farian. Met natuurlijk op eenzame hoogte Boney M., gevolgd door Eruption en Gilla. De drie 'Super Disco Party' lp's heb ik grijsgedraaid destijds. De door hem geproduceerde muziek uit die tijd  kan ik tot op de dag van vandaag altijd horen. Later heeft hij nog veel meer gedaan, met o.m. Milli Vanilli, No Mercy en La Bouche, maar voor mij is met name Boney M. ongeëvenaard.

Onder de naam Boney M. zong Frank het liedje 'Baby Do You Wanna Bump' in, maar wist meteen dat hij als witte Duitster niet dit soort muziek voor de camera moest brengen om het nog maar niet te hebben over al die stemmetjes. Uiteindelijk werden na wat wisselingen in het begin Liz Mitchell, Marcia Barrett, Maizie Williams en Bobby Farrell aangetrokken om als Boney M. door het leven te gaan. Bobby was aangenomen als danser en om op de zware mannenstem van Frank te playbacken. De platen van Boney M. werden in de studio door Frank, Liz en Marcia ingezongen. 

Frank's naam staat wel onder de meeste hits van Boney M., maar hij, hoe zeg je dat netjes, leende veel van anderen. De eerste hit, 'Baby Do You Wanna Bump' lijkt verdacht veel op Prince Buster's 'Al Capone', 'Rasputin' heeft de melodie van het Turkse volkswijsje 'Üsküdar'a Gider Iken' en 'Nightflight To Venus' is gewoon Cozy Powell's 'Dance With The Devil'. Er zijn maar liefst dertig nummers, uitgebracht door Boney M., te herleiden naar andere al bestaande nummers of volkswijsjes. Maar ja, zo rolde Frank. 

Zelf was Frank, voordat hij producer werd en de mannelijke vocalen voor zijn rekening nam bij Boney M. schlagerzanger en had ook hier een hit met de Duitse vertaling van het Dickey Lee nummer, 'Rocky', wat tegelijk met de Nederlandse vertaling van Don Mercedes en Bonnie St. Claire in de hitlijsten stond.

Waar er bij Boney M. twee van de vier leden zongen op de platen, was bij het duo Milli Vanilli geen van beide mannen te horen op de nummers. Dat kwam pijnlijk aan het licht tijdens een optreden waar de playbackband bleef hangen. Ze moesten hun gewonnen Grammy Award inleveren. Frank was tevens gelauwerd als producer van het jaar met Milli Vanilli en mede daardoor had Michael Jackson hem verzocht om één van de producers te worden van z'n nieuwe album. Frank wees dat af wegens gebrek aan tijd. Maar men denkt dat Frank het bedrog, wat toen nog niet was uitgekomen, niet langer zou kunnen verzwijgen als hij eenmaal met Michael aan het werk zou zijn. Ja, al is de leugen nog zo snel....

Frank is op 23 januari j.l. overleden in zijn huis in Miami. Hij is 82 jaar geworden. Maar ondanks zijn niet altijd eerlijke streken op muzikaal gebied gaan voor mij zijn producties van globaal 1975 tot begin jaren tachtig een leven lang mee.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten