maandag 29 januari 2024

Omringd door gekken 2024

Een paar jaar geleden had ik op zondag een wekelijks blogje onder de noemer 'Omringd door gekken' waarin ik verbijsterende gebeurtenissen van de week ervoor benoemde waarvan weldenkende mensen zouden kunnen menen omringd te zijn door gekken. Ik kan u zeggen dat voor mij dat gevoel in de jaren erna niet is verbeterd, sterker nog, vaak heb ik het gevoel de enig normale te zijn in een wereld vol gekken. Die gedachte op zich kan legitiem zijn om sterke vermoedens te hebben dat ik de gek ben en de rest normaal. Dat mag, maar nu we wereldwijd zien dat populisme, racisme, fascisme, antisemitisme en homo- en transfobie weer toenemen en nu er in steeds meer landen extreemrechts denkenden aan de macht (willen) komen, vind ik dat een zorgelijke ontwikkeling en mag u mij om die reden gerust gek noemen. U moest eens weten wat ik van dat soort mensen vind. Om het netjes te houden, zij zijn de gekken door wie ik me omringd voel.

De voormalige asielzoeker Dilan Yeşilgöz heeft de kansen die ze in Nederland kreeg met beide handen aangepakt, en dat is natuurlijk geweldig en een voorbeeld voor velen. Maar de vrouw die voorheen lid was van de Socialistische Partij, artikelen schreef voor PvdA's blad 'Jonge Socialisten' en als vrijwilliger haar diensten aanbood in een callcenter van GroenLinks om daarnaast tegen het asielbeleid te protesteren van VVD'er Rita Verdonk is nu zelf fractievoorzitter van diezelfde VVD in de Tweede Kamer en onderhandelt momenteel met het fascistische PVV om een nieuwe regering te vormen. Haar kijk op asiel is daarbij nogal veranderd. In plaats van de kansen die zij heeft gekregen ook aan andere asielzoekers te gunnen is ze nu zelfs tegen een wet om deze mensen over het land te verspreiden. 

Over PVV, dus Geert Wilders, gesproken, hij is dan wel als winnaar uit bus gekomen bij de laatste verkiezingen, maar omdat het een autocratische partij is, Geert is fractievoorzitter, partijleider, partijvoorzitter én het enige lid van de partij, wíl hij helemaal niet regeren, hij heeft namelijk geen capabele mensen. Zij die op de kieslijst stonden schrokken zich de pleuris. Die moeten nu vanuit het tuincentrum waar ze eerst werkten de Tweede Kamer in. Daarom is Geert druk bezig om het te laten klappen. Hij zet uitspraken en beloftes die volgens de Grondwet helemaal niet kunnen 'in de ijskast', maar trekt ouderwets van leer op de socials. Hij wil gewoon in de oppositie schreeuwen 'dat het een schande is' enzo, maar zeker niet met oplossingen komen, hij heeft er de mensen niet voor en zijn laagschedelige achterban wil zich lekker boos kunnen maken op de gevestigde orde en dan over hun Geert zeggen dat 'hij seg watofwij denke'. Het eigen risico in de zorg dat kon Frans Timmermans volgens Geert 'morgen afschaffen'. Het was jarenlang, en ook de laatste keer weer, één van zijn stokpaardjes in verkiezingstijd: als je op de PVV (dus Geert) stemde verdween het eigen risico. Maar nu hij aan de onderhandelingstafel zit lijkt ook dat in de ijskast te verdwijnen, het is een vrij ruime ijskast. Collegaatje Fleur Agema wist niet hoe ze het had toen ze daar in de Tweede Kamer terecht op werd aangesproken. Dit was ze niet gewend, zij was degene die altijd verongelijkt mensen aan hun woord hield, maar nu was de schoen aan de andere voet. En kon ze enkel totale verbluffing veinzen over wat er haar werd gevraagd. 

Dan hebben we aan de andere kant van de oceaan het oranje gevaar, de meermaals voor allerhande zaken veroordeelde hoogbejaarde Donald Trump die, zoals het er nu naar uitziet, gewoon aan het eind van het jaar verkiesbaar is voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Er zijn dus gewoon mensen die op hem stemmen, over omringd door gekken gesproken, want in een aantal voorverkiezingen kwam ie als winnaar uit de bus. 

Nou ja, dit dus ongeveer, ik vermoed dat ik me soms zo een roepende in de woestijn voel dat ik zo nu en dan weer eens een 'Omringd door gekken'-blog zal schrijven, het risico nemend dat ik dan wellicht voor de gek zal worden aangezien door de gekken die ik bedoel. Het zij zo, 't is een kleine prijs om te betalen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten