maandag 1 januari 2024

Nieuwjaar

En zo staan we weer aan het begin van een heel nieuw jaar. Het betekent ook meteen even rust, want we hebben het zo georganiseerd dat de belangrijkste feesten van het jaar allemaal in december vallen en dan ook nog binnen één week. Ik kan daar gelukkig vrij ontspannen mee omgaan, maar velen niet, voor hen is het telkenmale weer een aanslag op hun hele zijn. Oudejaarsavond heb ik heel fijn doorgebracht met leuke tv, w.o. de verrassend goede oudejaars van Micha Wertheim, die zijn eigen altijd wat ontregelende manier van cabaret maken goed heeft geïntegreerd in zijn oudejaarsvoorstelling, champagne, kaasjes, oliebollen, en veel, echt heel veel lawaai van buiten, de hele dag al maar na twaalven ging het volledig los. Arme dieren ook de tot huisdier gemaakte (grapje van Micha). 

Zo'n nieuw jaar, hoe kijk ik er tegenaan? Voornamelijk in het begin als het totale niets, ik zie wel hoe en wat er zich voor me ontvouwt gaandeweg de maanden. Ik ben niet zo heel erg van het al helemaal volplempen van alles, zeker op mijn leeftijd is het verstandiger om gewoon bij de dag te leven, nou ja ik kijk dan wel zo ongeveer een week vooruit, maar dat is het. Daarom heb ik ook geen vastomlijnde 'goede voornemens', die kan een mens ook gewoon door het jaar heen maken door een ingeving, zoals ik vorig jaar in mei besloot weer te gaan sporten. Daar hoort u niet veel over, maar is ook niet zo interessant. Ik ben de laatste tijd wat minder gegaan vanwege tijdelijke lichamelijke beperkingen, maar ben toch overall zo'n vijf kilo minder dan toen ik begon. Dat had meer kunnen zijn, maar ik ben minder fanatiek dan vroeger en ik hóef van mezelf ook niet tegen de klippen op. Als beginnend bejaarde is het beter het wat rustiger aan te doen, dan kom je er uiteindelijk ook wel. Niets is sneuer dan een middelbaar persoon die hijgend probeert mee te doen met de jeugd. 

Als het jaar voor mij ongeveer net zo zal zijn als het afgelopen jaar ben ik een zeer tevreden mens. Externe factoren als megalomane gekken die oorlogen beginnen, pandemieën en gekozen volksvertegenwoordigers die het volk niet zo heel erg goed zullen gaan vertegenwoordigen daargelaten. Ik bedacht me, stel dat die knallen die ik nu hoor volgend jaar niet van vuurwerk komen maar van echte artillerie omdat de/een oorlog ons ook heeft bereikt. Geen vrolijke gedachte, maar niet heel vreemd in deze bange en verwarrende tijden. Laten we met elkaar hopen dat het zover niet zal komen en dat daar waar nu wel oorlog en terreur heerst uitzicht is op vrede, wellicht in dit nieuwe jaar.

Ik wens u mijn lieve lezers een fantastisch, liefdevol en gezond 2024!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten