zaterdag 27 januari 2024

In Memoriam: Melanie Safka

Met het gevaar dat mijn blogjes op een necrologie gaan lijken, vandaag toch weer een 'In Memoriam' blog. Niemand heeft het in de hand als er in korte tijd mensen overlijden waar ik een plekje voor in mijn hart heb en waar ik dus even bij stil wil blijven staan. Melanie Safka was ook zo iemand. Het ontwapenende flower power meisje uit de jaren zestig die met haar eigen composities, veelal folkmusic, wereldfaam veroverde.

Ze zat op de 'American School Of Drama' in New York, en trad al op met gitaar in de coffeehouses in Greenwich Village. Op school leerde ze de jonge producer Peter Schekeryk kennen die haar een contract aanbood. In 1968 trouwden ze en kregen drie kinderen, Leilah, Jeordie en Beau-Jarred. Ze trad op op het vermaarde popfestival Woodstock waar ze o.m. haar wonderschone nummer 'Beautiful People' ten gehore bracht. Geïnspireerd door de sfeer en mensen op Woodstock schreef Melanie het nummer 'Lay Down/Candles In The Rain' wat ze samen met Edwin Hawkins Singers opnam en er in 1970 een nummer 1 hit mee scoorde. Andere hits van haar zijn 'Peace Will Come', 'Look What They've Done To My Song Ma', 'Brand New Key' en haar versie van het Rolling Stones nummer 'Ruby Tuesday'

Haar grote successen behaalde Melanie eind jaren zestig en jaren zeventig, maar ze heeft haar hele verdere leven opgetreden en platen gemaakt. Ze heeft 41 albums en 59 singles uitgebracht, de laatste verscheen in 2010. Later trad ze vaak op met haar zoon Beau-Jarred op gitaar en soms ook met haar twee dochters als backings. Peter overleed in 2010 en haar kinderen maakten bekend dat hun moeder op 23 januari j.l. is overleden op de leeftijd van 76 jaar. 



Melanie met haar drie kinderen in 1997. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten