zondag 9 september 2012

Het leukste debat

In de aanloop naar de verkiezingen van aanstaande woensdag werden we de afgelopen weken overspoeld met debatten van alle lijsttrekkers, waarin ze vooral heel goed konden benoemen waarin de anderen het niet goed doen in plaats van gewoon hun eigen verhaal te vertellen. Cijfers vlogen ons om de oren, er werd beticht van liegen, de waarheid verdraaien, etc. Ik heb er dan ook niet naar gekeken. Ik weet al op welke partij ik ga stemmen zonder deze debatten te zien.

Ik heb echter één uitzondering gemaakt, het lijsttrekkersdebat van het Jeugdjournaal, dat is zo ontzettend leuk. Het debat werd geleid door Miloushka Meulens en Roos Moggré en aanwezig waren de heren Rutte, van Haersma Buma, Wilders, Samsom en Roemer. Hier geen cijfers en moeilijke taal, hier vallen de maskers voor een groot deel af en moeten de heren reageren op zaken die kinderen bezig houden.

En de kinderen hadden zich goed voorbereid, nagedacht, vragen bedacht en stelling genomen.
De politici moesten een spreekbeurt houden van 30 seconden wat hun partij voor kinderen doet, Dhr. Wilders kreeg vooraf al een compliment omdat zijn spreekbeurt als eerst bij de redactie binnen was, Dhr. Rutte een standje, zijn eerste ingeleverde spreekbeurt was te lang (zijn 4 collega's herkende dat direct) en zodoende was hij eigenlijk iets te laat met inleveren met een nieuwe versie.

Er waren stellingen voor of tegen en kinderen hadden vooraf met redenen omkleed ook een standpunt ingenomen, de vijf politici legden uit waarom ze voor of tegen waren en daarna waren sommige kinderen van mening veranderd of bleven juist bij hun stelling.

Ook mochten kinderen vragen stellen, aan Dhr. Samsom werd gevraagd of hij wel genoeg ervaring had, (9 jaar) aan Dhr. Haersma Buma wat hij vroeger graag wilde worden (architect), aan Dhr. Rutte of hij wel eens met politie in aanraking was geweest (ja, bellen en rijden tegelijk) Er was ook een quiz waarin op roltoeters geblazen moest worden als ze het antwoord wisten.
Er waren twee vragen zo bijzonder, volgens de presentatrices, dat die extra gesteld mochten worden, twee meisjes vroegen of ze een knuffel mochten van respectievelijk Dhr. Wilders en Dhr. Samsom. Dat mocht.

Ik vond de kinderen opmerkelijk goed verwoorden waar ze zich zorgen om maken en wat ze belangrijk vinden als ook de manier hoe ze over oplossingen nagedacht hadden. De lijstrekkers op hun beurt konden alle vijf op een heel ontspannen en heldere manier met de kinderen communiceren.

Het Jeugdjournaal lijsttrekkersdebat

Wilders en Rutte

Roemer, Samsom en van Haersma Buma

Een knuffel van Samsom

Een knuffel van Wilders

1 opmerking: