dinsdag 18 september 2012

Protesten

Vorige week dinsdag was de moslimwereld weer eens boos, aanleiding was een preview op internet van een in Amerika vervaardigde film "Innocence Of Muslims". Ik heb het niet gezien en zou er samen met miljarden anderen ook niet van het bestaan geweten hebben als de ultraconservatieve moslims in Egypte en Libië niet buiten proportioneel hadden gereageerd. Ze bestormden de Amerikaanse ambassade in Caïro en richten daar vernielingen aan. In Libië wordt de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens vermoord.

De woedende moslims menen dat hun profeet Mohammed in de film wordt beledigd. Het geweld heeft zich als een olievlek verspreid naar zo'n 20 landen waar veelal de Amerikaanse ambassades het moeten ontgelden. In Sudan wordt de Duitse ambassade bestormd en in brand gestoken.

Wat mij altijd opvalt is het massale er van, al die mannen met baarden en jurken die blijkbaar allemaal vrijaf hebben genomen van hun werk om te gaan protesteren, het gemak waarmee ze in de ogenschijnlijk desolate omgeving (altijd grijzige, grauwe, zandopstuivende vlaktes) aan alle denkbare Westerse vlaggen kunnen komen om daar vervolgens over heen te lopen en in brand te steken. En bijzonder ook hoe de over het algemeen analfabete bevolking met nauwelijks elektriciteit tóch internet heeft en dan juist zo'n preview ziet.

Ook in Nederland hebben zo'n 80 moslims op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd bij het Amerikaanse consulaat, dat er even rekening gehouden wordt met hun geloof en hun gevoelens daarover. Dat recht hebben ze, maar het zou ze gesierd hebben als zij op hun beurt rekening hadden gehouden met de gelovigen in Nederland, het land waarvoor ze gekozen hebben om te wonen, waarvan een groot gedeelte de zondag, de dag van de demonstratie, als de dag van hún God zien. Gelovigen onder elkaar zouden zoiets moeten snappen, toch?

Een heel ander protest vindt plaats in China, het land waar demonstreren normaliter door het regime helemaal niet getolereerd wordt, denk maar aan de bloedig neergeslagen demonstraties jaren geleden op het Plein Van De Hemelse Vrede (what's in a name).
Maar nu die protestdemonstraties zijn gericht tegen aartsvijand Japan wordt het luid en duidelijk in beeld gebracht en de wereld over gestuurd, ook weer met half vergane over de grond slepende Japanse vlaggen.

Het gaat over een minuscule onbewoonde eilandengroep waar beide landen aanspraak op maken vanwege de grondstoffen die zich onder de eilanden zouden bevinden. Japanse bedrijven in China worden vernield en liggen stil.

Beide protestdemonstraties zijn nog lang niet aan hun eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten