vrijdag 28 september 2012

Lang gewacht....

....stil gezwegen, niet gedacht tóch gekregen, nou ja gekocht dan.
Mijn vader was in zijn jeugd een grote bewonderaar van de Zweedse voornamelijk vanuit Duitsland opererende vedette Zarah Leander. Haar stem, een zeldzame contra-alt, klonk regelmatig door ons huis en zodoende kende ik haar liedjes.

Toen ik in 1998 op vakantie was in Zweden bij mensen die een prachtige dubbel-CD van Zarah hadden met al die liedjes die ik van thuis kende, haar grote hits uit de jaren 30 en 40 die ze, zoals zovele artiesten van haar generatie, in de jaren 50 en 60 weer opnieuw had opgenomen, wilde ik die ook hebben, maar hij was niet meer te krijgen. Vandeweek was ik aan het googelen en toen bleek deze CD gewoon weer leverbaar, dus meteen besteld en gisteren lag ie in de bus.
40 nummers zoals alleen Zarah Leander ze kan zingen. Voor mij is de parel het hilarische nummer "Cabaret Paris", een b-kantje van een single uit 1962.



Haar carrière begon in de jaren 30 in Zweden en breidde zich uit naar Duitsland waar ze als zangeres en actrice grote naam maakte in films, operettes en musicals. Haar werd naderhand verweten dat ze in Nazi-Duitsland gewoon doorwerkte en geen stelling nam. Ze kreeg dan ook geen warm welkom in Zweden toen ze in 1943 terugkwam omdat haar villa in Berlijn tijdens een bombardement was verwoest. Na de oorlog bleef ze optreden en platen maken tot 1979. Als haar tijdens interviews werd gevraagd of ze destijds sympathie had voor het Nazi regime antwoordde ze altijd "Ik was een entertainer die werkte om het publiek te vermaken in een moeilijke tijd, ik wist niets van politiek"
Toen Joseph Goebbels haar eens vroeg of Zarah niet een Joodse naam was, antwoordde ze: "Misschien wel, maar is Joseph dat ook niet?''
Zarah Leander is in 1981 overleden op 74 jarige leeftijd aan een beroerte.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten