donderdag 28 november 2013

Richaar 2.0

Gisteren de voorstelling bezocht van het door vriend Rick geregisseerde koningsdrama van William Shakespeare. Het komt uit de cyclus "The War Of The Roses". De bekende Vlaamse (theater)auteur Tom Lanoye heeft er een twaalf uur lange bewerking van gemaakt in acht stukken getiteld "Ten Oorlog".

En Rick heeft met zijn mensen het eerste deel hiervan weer op hun beurt bewerkt naar een éénakter, dus hoefden wij geen twaalf uur er voor te gaan zitten. De voorstelling was voor een gedeelte naar deze tijd gehaald (2.0) maar er zaten ook originele elementen in, er werd gesproken in rijm en in hier en daar werden in onbruik geraakte woorden gebruikt, wat ik dan wel weer heel leuk vind.

Bijzonder is ook dat de spelers mensen waren waarmee Rick werkt en die een psychiatrische achtergrond hebben. Ik vind het een hele prestatie om zo'n stuk, wat absoluut, zeker qua tekst, niet makkelijk is, op deze manier te brengen. Ik begreep dat Rick samen met zijn spelers de tekst hebben behandeld en het naar hun eigen belevingswereld en de huidige maatschappij hebben vertaald en vervolgens ook weer hebben teruggegrepen naar het origineel. Op die manier konden de spelers het stuk in context plaatsen en goed spelen.


2 opmerkingen:

  1. Een bijzonder spel, lijkt me..

    In onbruik geraakte woorden zijn jou niet vreemd! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen