woensdag 19 november 2014

Bloedverwanten


Naar mijn gevoel wordt er veel te gewichtig gedaan over acteren, ik bedoel hoe moeilijk kan het zijn? Shirley Temple kon het al toen ze 4 was, en het feit dat er een soort erfopvolging waart door de acteerwereld in zowel binnen,- als buitenland, zonen, dochters, kleinkinderen, broers en zussen allemaal acteren ze, geeft al aan dat het meer een kwestie is van de juiste mensen kennen om aanspraak te kunnen maken op het luxe baantje van acteur of actrice.

Dus iedereen kan acteren? Nee, een acteur of actrice moet wel een soort 'je ne sais quoi' hebben, en talent, maar echt veel kennis heb je er niet voor nodig, dat bedoel ik met gewichtig doen, net doen of je zo bijzonder bent omdat je acteert. Vooral de toneelacteurs en actrices van de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw vonden dat ze zo ongelofelijk uitzonderlijk waren, God's gave aan de mensheid. De opkomst van de televisie was een gruwel in hun ogen, een banaliteit. Tot dat niveau verlaagden ze zich nimmer! Om vervolgens één voor één allemaal ergens in een tv feuilleton te verschijnen.

Het andere uiterste is mensen van de straat plukken en die in een serie zetten omdat ze er goed uit zien, zoals in het begin van de Nederlandse TV-soaps gebeurde, toen zijn er heel veel lelijke tenenkrommende dingen te zien geweest op TV (en in dat genre nóg), maar ook daar scheidde het kaf zich van het koren en zijn er talenten komen bovendrijven die nu nog zeer verdiend hun boterham verdienen als acteur of actrice. Het is een vak wat je al doende kan leren.

Dit allemaal gezegd hebbende valt het wel op, met alle snel en zo goedkoop mogelijk gemaakte series heden ten dage, als er een serie is waar tijd aan wordt besteed en waar het crème de la crème van acterend Nederland in speelt, tot aan de kleinste rollen aan toe. Zo'n serie is "Bloedverwanten". De eerste serie liep van maart 2010 tot mei 2010, de tweede van maart 2012 tot mei 2012, en nu is het derde seizoen bezig, begonnen op 27 oktober 2014 en loopt door t/m 12 januari 2015. Hieraan kun je al zien dat er de tijd wordt genomen om mooie scenario's te schrijven (Haye van der Heyden) en het op te nemen.

Michiel Huisman en Sylvia Hoeks hebben de serie verlaten en hun vleugels uit geslagen voor een succesvolle carrière in Amerika. Getalenteerde mensen als o.a. Henriëtte Tol, Derek de Lint, Tanja Jess, Teun Luijkx en Pierre Bokma laten mij iedere week aan de buis gekluisterd zitten, en geloof me dat is niet eenvoudig. Maar goede verhaallijnen en mensen met een groot talent en charisma die goed worden geregisseerd in een serie die niet ieder jaar onder grote druk in elkaar wordt geflanst, straalt klasse en kwaliteit uit, iets waar het tegenwoordig nogal eens aan ontbreekt op de (Nederlandse) TV.

De cast van "Bloedverwanten"

Teun Luijkx heeft een kleine rol in "Bloedverwanten", en staat niet op de castfoto. Hij speelt de hoofdrol in een andere weergaloze serie die momenteel te zien is, "A'dam en e.v.a."
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten