vrijdag 7 november 2014

Say what?

Toen ik nog op school zat vertelde een leraar dat je als winkelier mag weigeren iemand iets te verkopen. Je zou dus kunnen zeggen: "Nee, ik verkoop u dit boek niet". Ik geloof niet dat er veel gebruik gemaakt wordt door winkeliers van deze mogelijkheid. Het zijn nogal barre tijden in de detailhandel, dus mag je blij zijn dat je überhaupt iets verkoopt.

Ik moest aan dit weetje uit het verleden denken toen ik een blog las van vriend André. Hij laat ons zo nu en dan eens weten hoe de zaken in de diverse staten van Amerika er voor staan betreffende het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. Het zal duidelijk zijn dat voornamelijk in de staten waar de republikeinen een grote aanhang kennen dit recht niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd en zelfs verboden. Maar langzamerhand worden de rechtszaken die worden aangespannen tegen staten in Amerika die het homohuwelijk niet toestaan gewonnen ten gunste van de trouwlustigen.

Nu zijn er staten waar een 'Religious Freedom Act' van kracht is, ik had er nog nooit van gehoord, maar het houdt in dat die wet het toelaat dat mensen uit religieus oogpunt homoseksuelen mogen weigeren een dienst te verlenen. Dat is zoiets wat de Duitsers in de bange jaren '40-'45 met de Joodse bevolking deden, dat kende ook zo'n fijn verloop verder.

Nu doet er zich het idiote verschijnsel voor dat door rechtelijke tussenkomst homoseksuelen wel mogen trouwen, maar in diezelfde staat kan hen geweigerd worden door een meubelzaak om daar hun meubels te gaan kopen. Kunnen ze in een restaurant geweigerd worden om samen te gaan dineren. André kende het verhaal van twee dames die met elkaar in het huwelijk traden maar waarvoor een gristelijke bakker geen taart wenste te maken. Hoe ver strekt zoiets zich uit? Zit er een grens aan? Mogen ziekenhuizen en doktoren ook homo's weigeren die medische hulp nodig hebben? Worden huisdieren ook geweigerd door de dierenarts als hun baasjes twee heren zijn? Houden scholen hun deuren gesloten voor homoseksuele leerlingen en wordt het recht op scholing hen dan ontnomen? Ik vind het een griezelige ontwikkeling zeker als je onderstaande foto ziet die zoveel walging oproept.



2 opmerkingen:

  1. Wil je echt griezelig? Kijk dan eens naar een paar Afrikaanse landen en hun 'mensenrechten'.
    Maar nog beter; bespaar jezelf die ellende..

    BeantwoordenVerwijderen