donderdag 27 november 2014

Drugs

"Weet u wat EPO is?" vroeg de arts bij wie ze onder controle is vanwege haar chronische leukemie aan mijn hoogbejaarde moeder. "Jawel", antwoordde ze alert, "dat is doping die door wielrenners wordt gebruikt". "Precies, en omdat u niet goed slaapt en minder eetlust, vermoeidheidsklachten en bloedarmoede heeft, kunnen we bloedtransfusies gaan toepassen of injecties gaan geven met EPO, natuurlijk niet zoveel als die wielrenners gebruiken, wat vindt u daarvan?"

Mijn moeder vond dat natuurlijk in eerste instantie niks. Drugs!! De vrouw die de gehele vrijheid-blijheid jaren 60 doorgekomen was zonder ook maar een gedachte aan drugs, zou die dan nu in haar schemerjaren toegediend gaan krijgen?! Nadere uitleg van de arts deed haar toch besluiten om er in mee te gaan, en zo gebeurde het dat ze afgelopen maandag voor het eerst een injectie kreeg. Daarvoor komt er een zuster thuis, met uitvoerige uitleg en een bijsluiter met het formaat van een krant.

Gisteren zou ik samen met haar boodschappen gaan doen, maar de EPO is duidelijk aan het werk in haar lichaam, ze had overal pijn en, zoals was voorspeld, griepachtige verschijnselen, daarom is ze op aanraden van mijn zus naar bed gegaan. Toen ik 's-middags kwam is ze er uit gegaan en was de pijn weg. Het is even afwachten natuurlijk of deze behandeling er voor gaat zorgen dat eetlust, energie en lekker doorslapen inderdaad gaan verbeteren. Iedere maandag zal ze een injectie krijgen om dan halverwege december bij de arts terug te komen om te zien of er verbeteringen zichtbaar zijn in het bloed en of ze zich ook beterder voelt, natuurlijk.


"Jorine Augusteijn-Savonije heeft in haar promotieonderzoek aan VU medisch centrum in Amsterdam aangetoond dat kankerpatiënten minder bloedarmoedeklachten hebben als zij EPO toegediend krijgen.
Patiënten die met EPO waren behandeld gaven in vergelijking met patiënten die geen EPO hadden ontvangen aan beter in staat te zijn om dagelijkse behandelingen zoals aankleden en eten uit te voeren en meer energie en een betere kwaliteit van leven te hebben."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten