dinsdag 4 november 2014

Check Je Werkstress Week

Na de pensioen drie daagse vorige week is gisteren de 'Check Je Werkstress Week' begonnen. Ik heb het gevoel dat er in Nederland overal wel een dag, paar dagen of week voor is. Wat ik begreep is het niet echt een week maar vier dagen met de volgende thema's: Gisteren: Check je werkstress, vandaag: Check je werkplezier, woensdag: Check je beweging en donderdag: Check elkaar.

De campagne begon naar mijn gevoel wat stemmingmakend met paginagroot op de Metrokrant de volgend vraag:

Hoe ga jij vandaag naar je werk?
◘met hoofdpijn
◘piekerend
◘vermoeid
◘fluitend

Slechts één antwoord wat voor positief zou kunnen doorgaan. Ik ga gewoon vrij neutraal, maar met goede zin naar mijn werk, maar fluitend....heeft iets manisch vind ik. In huize Aidan gaat het 's-ochtends zo: De (radio)wekker gaat, mijn lichaam geeft aan er nog niet aan toe te zijn om actief te worden, maar ik heb afgesproken en word er ook voor betaald om op een bepaalde tijd aanwezig te zullen zijn, dus ga ik toch tegen dat gevoel in, in die zin blijf ik werken iets onnatuurlijks vinden. Ik ga mij scheren en douchen, zorg dat ik weer toonbaar ben voor de wereld, maak een ontbijtje en een lunchpakketje. En terwijl ik daar zo een uurtje mee bezig ben, heb ik als vanzelf weer zin in de dag gekregen en ga zoals ik al zei met goede zin naar mijn werk.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je het naar je zin hebt op je werk, niets lijkt mij erger om met lood in je schoenen naar je werk te moeten gaan, dat werkt inderdaad stress en ziekteverzuim in de hand, in die zin is het misschien wel belangrijk dat er aandacht aan gegeven wordt middels deze campagne. Werknemers en werkgevers moeten de ruimte krijgen en bieden om hierover in gesprek te kunnen gaan met elkaar. Er zijn ook werkenden die stress als normaal en vanzelfsprekend beschouwen, inherent aan hun baan, er soms zelfs mee koketteren. Dat is denk ik niet de juiste houding, of zoals hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli het zo mooi zegt: "Wanneer maandagochtend voelt als vrijdagmiddag, dan kom je in de gevarenzone". 

Vanzelfsprekend heb ik de 'werkstress-test' gedaan en er kwam het volgende uit:

Wat goed! Je hebt weinig last van werkstress. Zo te zien kun je goed omgaan met de eisen die jouw werk stelt. Dat wil je natuurlijk zo houden. Ga daarom regelmatig bij jezelf na of je last hebt van symptomen van werkstress en kaart deze op tijd aan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten