zondag 9 november 2014

Delft

Vrijdagavond zijn vrienden André en Edo gearriveerd om een weekendje te logeren. Het was al weer enige tijd geleden dat we elkaar hadden gezien, dus onder het genot van een wijntje lekker bijgekletst, en onderwijl naar wat nostalgische jaren 70 DVD's gekeken.
De andere dag op ons gemak ontbeten om daarna af te reizen naar Delft. André en Edo waren er nog nooit geweest, en voor mij was het ook al weer wat jaren geleden.

Het eerste wat opviel was dat het station een gigantische verbouwing aan het ondergaan is, het nieuwe staat er al, maar is nog niet in gebruik. Allereerst zijn we naar de nieuwe kerk gegaan, waar de Oranjes begraven liggen, en de maquette waar te zien is wie waar ligt blijkt de trekpleister van de hele kerk, drommen mensen staan er om heen waarbij er altijd een aantal zijn die op luide toon verkondigen hoe het allemaal zit, alsof ze zelf de kisten hebben ingedeeld. Het praalgraf van Willem van Oranje blijft erg mooi om te zien. Omdat het weer on-november mooi was konden we buiten op een terras de lunch gebruiken om vervolgens ook de oude kerk te gaan bezichtigen, in de volksmond de 'scheve Jan' genoemd, n.a.v. de scheve toren.

Even over de markt gelopen en daarna het museum Prinsenhof, het voormalige woonhuis van Willem van Oranje bezocht, waar ook volgens de overlevering de kogelgaten in de muur zitten waar Willem is doodgeschoten. Ook in dit museum is de tegenwoordig zo gewenste interactiviteit geïntegreerd.

Tijd om naar huis te gaan om te dineren en een relaxed avondje door te brengen met wat leuke DVD's  en wederom wat wijntjes. Vandaag opnieuw een leuke dag in het verschiet.

Het oude en nieuwe station van Delft
André en ik bewonderen het praalgraf van Willem van Oranje


De kogelgaten
André interactief


Strike a pose at Prinsenhof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten