donderdag 13 november 2014

Hulp

We weten allemaal dat de gemeente zorgtaken gaat overnemen, zo ook de gemeente Capelle waar mijn moeder woont. De hulp in de huishouding die bij haar eens in de 2 weken 3 uur kwam assisteren werd begin september gestopt, de gemeente ging dat overnemen. Daartoe moest er een formulier worden ingevuld waar tot in detail moest worden aangegeven waar de beperkingen lagen.

Mijn moeder en haar hulp Shirley, een dame van Chinese afkomst hadden het erg fijn met elkaar, Shirley die de Nederlandse taal niet zo heel erg machtig is leerde van mijn moeder, met woorden opschrijven, wat meer bij, zij kwam met Chinese hapjes en lekkernijen en heeft mijn moeder geleerd hoe ze Chinese stoomcake moest bakken, andersom heeft mijn moeder haar geleerd hoe zij aardappelsalade moest maken, en gaf haar erwtensoep mee. Tranen vloeiden dus ook bij het afscheid begin september. Wie mijn moeder kent, weet dat het geen sikkeneurige bejaarde is, de problemen die ze ervaart met het steeds minder kunnen, daar moppert ze wel eens over, maar aanvaard ze dan uiteindelijk toch onder het uitspreken van haar mantra: "Oud worden is fijn, maar oud zijn is niks aan", refererend aan de lichamelijke beperkingen waarmee het gepaard gaat. Het feit dat verpleegsters die haar wond  thuis kwamen verzorgen na de operatie nog zo nu en dan even langs komen voor een praatje als ze in de buurt zijn, omdat ze het altijd zo leuk vonden bij mijn moeder, spreekt voor zich.

Van de week werd mijn moeder opgebeld door de gemeente over de hulp in de huishouding: "Hoe gaat het nu met de hulp?" wilde de dame weten. Mijn moeder vertelde dat ze sinds begin september geen hulp meer had in afwachting op actie van de gemeente. "Heeft u geen hulp???" deze vraag werd met de grootste ontzetting gesteld. Het was een erg aardige dame zei mijn moeder, er werd wat heen en weer gepraat, op het formulier had mijn moeder aangegeven graag weer haar eigen hulp terug te willen als dat mogelijk was. "Ik ga dat voor u regelen", deelde de gemeente-dame standvastig mede.
En ja hoor, mijn moeder werd teruggebeld, volgende week komt Shirley weer bij mijn moeder werken.

Shirley is al even langs geweest om mijn moeder een knuffel te geven en een zoen op beide wangen om uitdrukking te geven over hoe blij ze was dat ze weer terug mocht komen. Hulde in deze aan de gemeente Capelle. Ik wens dat de overgang van de gezondheidszorg naar de gemeentes voor iedereen zo soepel zal verlopen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten